Šumperk: Vedení města hledá cesty, jak uspořit energie

14.09.2022 17:57 | Tisková zpráva

Hledání úspor i alternativní zdroje energie, to je jeden z hlavních úkolů vedení města Šumperka. „Všechny nás čeká nelehká doba, proto i město musí připravit plán, jak s energiemi úsporně hospodařit,“ uvedl starosta Tomáš Spurný.

Šumperk: Vedení města hledá cesty, jak uspořit energie
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Město se v současné době intenzivně zabývá energetickým plánováním a zajištěním udržitelné energetiky města. Téma energetiky i modro-zelené energie je velmi aktuální, je součástí většiny strategických dokumentů státu, krajů, měst a tyto závazky jsou také zakomponovány do celé řady dotačních výzev, které se bude snažit využít i město Šumperk. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
„Aktuálně nás čekají revoluční změny v energetické politice. Je třeba rychle a efektivně reagovat, protože nečinnost znamená utrácet zbytečně stále více finančních zdrojů v energiích,“ uvedl Tomáš Spurný. Podle něj by se mělo stát prioritou města hledání energeticky úsporných opatření.

V závěru loňského roku čerpalo město Šumperk dotaci na zavádění systému hospodaření s energií a byl sestaven tým energetického managementu. Ten již provedl několik důležitých kroků. U vybraných objektů města byl zaveden samoodečet energií, v současné době se dokončuje aktualizace energetických auditů budov, připravuje se směrnice pro organizace města a všechny zaměstnance.

V polovině letošního roku schválili zastupitelé vstup do Paktu starostů a primátorů v oblasti klimatu a energetiky. Tímto krokem se město jako nový signatář zavázalo k naplňování cílů v oblasti klimatu a energetiky na svém území.

Město rovněž v červnu podalo žádost o dotaci z Národního programu Životní prostředí na zpracování Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (tzv. SECAP), na organizaci klimatických dnů pro veřejnost a na vytvoření nového pracovního místa energetika. Ten by měl mimo jiné navrhovat úsporná řešení a dohlížet na jejich aplikování a dodržování. Prioritou města je rovněž informovanost obyvatel.

V současné době město vlastní třiasedmdesát budov, včetně škol, sportovišť, úřadoven, bytových domů a dalších staveb. Dle propočtů odborníků budou platby za energie mnohonásobně vyšší, což významně zasáhne i do rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …