Svátky města Olomouce začínají a budou velkolepé, Olomoučané prožijí pouť časem

01.06.2018 8:36

Na atraktivní cestu časem zvou účastníky letošní Svátky města Olomouce. Díky řadě divadelních představení, přehlídkám historických vojsk i velké bitvě se Olomoučané budou moci podívat do svého města v 15., 18. či 19. století a prožít znovu velké okamžiky z bohaté historie města.

Svátky města Olomouce začínají a budou velkolepé, Olomoučané prožijí pouť časem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Hlavní dění je naplánováno na pátek a sobotu 1. a 2. června. Úplně první událost Svátků města Olomouce se odehrála včera, kdy Správní archiv Armády ČR na náměstí Republiky hostil představení hry Jana Sulovského Líbánky (nejen) na Hané – Ze života Josefa Mánesa, která přenesla diváky do 50. let 19. století, kdy slavný výtvarník pobýval na Hané. Čtvrtek 31. května patří vernisáži uznávaného chorvatského výtvarníka Igora Dragićeviće z partnerského města Makarská v Galerii města Olomouce, ale zejména velké společenské události. V 18,30 začne v sále arcibiskupského paláce Slavnostní předávání Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2017. Pátek 1. června je v programu oslav vyčleněn pro tradiční večerní historický průvod ke cti patronky města svaté Pavlíny. Průvodu bude od 19 hodin předcházet velký koncert pod širým nebem, kdy Moravská filharmonie zahraje slavné filmové skladby.

V sobotu 1. června mohou zájemci využít Den otevřených dveří na olomoucké radnici. „Chtěl bych pozvat veřejnost na prohlídku reprezentačních prostor radnice, expozici z dějin radnice a orloje, prohlídku vrcholně gotické kaple či ke zhlédnutí nové expozice představitelů olomoucké městské samosprávy od poloviny 19. století až do současnosti. Čtvrtá stálá expozice umístěná v salonku před zasedací místností radnice bude slavnostně představena v sobotu v 10 hodin,“ láká návštěvníky primátor Antonín Staněk.

„V sobotu čeká účastníky oslav celodenní program. Nabídne divadelní představení, jarmark, velkou historickou bitvu a mnoho dalších akcí,“ komentuje sobotní dění náměstek primátora Pavel Urbášek. Jednotlivé části programu se budou odehrávat nejen na Horním náměstí, ale také v Korunní pevnůstce či na radnici. Návštěvníci mohou zažít koncerty, divadla, dobovou pouliční hudbu, ochutnat nabídku místních pivovarů, regionálních vín a občerstvení i v podobě regionální gastronomie. Náměstí oživí jarmark, cirkusová a žonglérská představení, šermířské souboje, výtvarné dílny a hry pro děti a večer ve 22 hodin velký barokní ohňostroj Theatrum Pyrotechnicum. Korunní pevnůstka se stane dočasným domovem pro rakouské vojsko z 18. století. Kromě ukázek výcviku, prohlídek zbraní či funkční polní kuchyně se zde v 16. hodin odehraje rekonstrukce bitvy, při které se v létě roku 1758, tedy před 260 lety, Olomouc ubránila obávanému pruskému vojsku.

Svátky města budou ukončeny v neděli 3. června zahajovacím představením sezóny promenádních koncertů v altánu ve Smetanových sadech. Hrát zde tentokrát bude od 16 hodin dívčí saxofonový orchestr.

Kompletní program na webu: http://svatkymesta.olomouc.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …