Svitavy zvou na masopustní veselí se staročeskou zabijačkou

09.02.2018 13:01

Masopust je svátek, který je podřízen běhu církevního kalendáře. Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, je pohyblivým svátkem i masopust.

Svitavy zvou na masopustní veselí se staročeskou zabijačkou
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Ve Svitavách, zejména v jejich okrajových částech, se masopust slavil ještě v šedesátých letech 20. století, kdy si tento zvyk do Svitav přinesli noví obyvatelé města. Po dlouhé odmlce se k nám masopustní průvod vrátil a od roku 2004 je každoroční součástí programů pro veřejnost na náměstí.

V sobotu 24. února od 13 hodin budou na horní části náměstí připraveny zabijačkové hody. Letos je pro vás nachystala organizace Květná zahrada ve spolupráci se svitavským řeznictvím Lubomíra Šauera. V nabídce bude nejen tlačenka, jitrnice, ovar, jelita, chleba se sádlem, ale také domácí výrobky Květné zahrady – sýry, koláče, sušené ovoce… Vše můžete u stánků spláchnou dobrým pivem, svařákem či medovinou, tak jak to u podobných veselic chodí. Masopustní průvod z Vortové na Hlinecku s muzikou vyjde od fontány na spodní části náměstí v 14 hodin, před starou radnicí požádá starostu města o povolení k obchůzce a bude pokračovat k morovému sloupu. Zhruba dvouhodinový masopustní rej s muzikou, tancem a kejkly masek bude zakončen dle starého obyčeje porážením zpupné kobylky (a jejím vzkříšením pomocí slivovičky v 16:30 hodin).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…