Tábor: Do města jezdí lidé i za pivem

23.09.2019 9:16

Už takřka 4 roky mohou příznivci pěnivého moku navštěvovat Muzeum pivovarnictví v Táboře. Vzniklo v unikátních sklepních prostorách domu U Lichviců na Žižkově náměstí, dnes známého jako restaurace Beseda. Projekt, který finančně podpořila Evropská unie, realizovala Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola s právem SJZ Tábor.

Tábor: Do města jezdí lidé i za pivem
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

„Cílem projektu, na nějž škola získala více než pětimilionovou dotaci prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihozápad, bylo využít odkaz našich předků v Táboře v oblasti vaření piva pro příliv nových turistů do města. Pivo se v Táboře začalo vařit už v roce 1437 a vařilo se až do druhé poloviny 20. století. Tato tradice z města vymizela díky velkým pivovarským společnostem, což mělo negativní dopad na kulturní ráz města a dochování významných městských řemesel. Vybudováním pivovarnického muzea se navázalo na staletou tradici vaření piva v Táboře,“ uvedla Michaela Čermáková Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, který finance na vybudování muzea poskytl.

Muzejní expozice přibližuje historické i moderní pivovarnictví a seznamuje s tradicí vaření piva v Táboře od roku 1437. Návštěvníci zde najdou historické pivní sklenice, etikety, cedule a další exponáty. Vystaveny jsou i staré dokumenty. Atmosféru expozice umocňují dobové fotografie z ateliéru Šechtl & Voseček, jehož historie sahá až do 60. let 19. století. Fotografie z dílny několika generací rodiny Šechtlových připomínají zaniklou tvář našeho města a přinášejí kouzlo starých časů. V muzeu jsou rovněž během roku pořádány přednášky, koncerty a další výstavy. 

Muzeum pivovarnictví Tábor se nachází v jednom z nejstarších domů na Táborském náměstí. Veřejnost v něm nalezne exponáty z měšťanského pivovaru jako pivní lahve, etikety, sklo, cedule. Expozice je doplněna fotografiemi z archívu Šechtl & Voseček. Ve sklepních prostorách muzea se nacházejí podzemní chodby, které jsou nahlédnutí. Od loňska je součástí muzea Pivovar pod Besedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …