Tábor: Město otevřelo Středisko výchovné péče

16.09.2020 12:09

Z iniciativy Města Tábora a jeho Odboru sociálních věcí zahájila v pondělí 14. září 2020 svoji činnost v Táboře pobočka Střediska výchovné péče (SVP) Výchovného ústavu, střední školy a školní jídelny Černovice (Kraj Vysočina).

Tábor: Město otevřelo Středisko výchovné péče
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Velkou zásluhu na zřízení pobočky mají vedoucí Odboru sociálních věcí Lucie Manková a místostarostka Olga Bastlová. Starosta Tábora Štěpán Pavlík přímo na místě poděkoval všem lidem, kteří se o vybudování pobočky zasloužili.

Pobočka se nachází v městském azylovém domě pro ženy a matky s dětmi ve Vídeňské ulici čp. 2761 (tel: 604 265 773) na Sídlišti nad Lužnicí (vchod je z boční ulice Jana z Ústí). Středisko poskytuje ambulantní formou všestrannou preventivní speciálně pedagogickou péči a psychologickou pomoc dětem s rizikem či s projevy poruch chování a negativních jevů v sociálním vývoji. Obyvatelé Tábora tak už nemusí dojíždět do vzdálených Českých Budějovic.

Typy problémů, se kterými může SVP pomoci, jsou následující:
- Komunikační problémy
- Vztahové problémy (s vrstevníky, s rodiči, s autoritami)
- Krize dospívání
- Zhoršení školního prospěchu
- Záškoláctví
- Útěky z domova
- Krádeže
- Kontakt s drogou, alkoholem
- Agresivita (neadekvátní řešení situací)
- Šikana (oběti, agresoři)

Administrativní a stavební přípravy před otevřením trvaly více než rok. Do adaptace prostor vložilo město prostřednictvím své společnosti Bytes nemalé finanční prostředky.

Jak vysvětlil ředitel ústavu Josef Michálek, moderní doba, který je plná materiálních výdobytků, přináší také negativní změny v hodnotovém žebříčku dětské společnosti. V praxi se to může projevit například horším přijetím v kolektivu, opakovanými neúspěchy, což může vést k obavám, úzkostem, ztrátě cesty. „Některé děti neumí samy tyto problémy řešit, proto je tu pro ně tým našich odborníků, kteří jim pomohou překonat jejich úskalí. Služby lze nabídnout i anonymně s tím, že vše se děje podle zákona, abychom neobcházeli zákonné zástupce dítěte,“ uvedl ředitel. Podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsou podobná střediska pilíři prevence rizikového chování dětí.

SVP v Táboře už předalo táborským školám a zařízením důležité kontakty. SVP jsou jednou z bezplatných forem pomoci dětem a dospívajícím, žákům a studentům, jejich rodinám a školám. Nenahrazují jiná školská výchovná a poradenská pracoviště, jako jsou pedagogicko-psychologické poradny, speciálně pedagogická centra a podobně, jejich služby doplňují a zároveň s nimi spolupracují. Cílem všech SVP, tudíž i nově otevíraného střediska v Táboře, je předcházet vzniku a rozvoji nežádoucích projevů chování dětí a dospívajících. Klientem SVP mohou být děti, dospívající a mladí dospělí od 3 let věku do ukončení přípravy na povolání, nejdéle do 26 let věku. Objednat se lze telefonicky nebo osobně. Středisko bude otevřeno v pracovní dny v dopoledních i odpoledních hodinách.

SVP Tábor zve veřejnost na dny otevřených dveří, které se konají 16. 9. a 23. 9. 2020 od 9 do 18 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…