Tábor: Pomník pikartů v Klokotech prošel obnovou

09.04.2021 10:13

Společnost pro zachování husitských památek a Husitské muzeum v Táboře za podpory městského Odboru kultury a cestovního ruchu zajistily údržbu informační tabulky a šetrné omytí pomníku pikartů v Táboře-Klokotech.

Tábor: Pomník pikartů v Klokotech prošel obnovou
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

„Akce byla dokončena před Velikonocemi, protože na podzim nám již zamezily deště a pak i mrazy a nedobré počasí, abychom prováděli nátěr a mokré čištění,“ uvedl ředitel muzea Jakub Smrčka.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

Kovový stojan byl očištěn od odlupujícího se starého nátěru a koroze a nově natřen, stará poškozená a popraskaná tabulka byla nahrazena novou, která nese totožný text jako původní. „Ještě tam kolega z muzea upraví jeden šroub, jehož závit v železe již nebyl pevný, ale vizuálně je vše v pořádku. Šetrně jsme očistili od hrubých nečistot a mechů bronzový reliéf a betonový nápis, kámen samotný jsme čistili jen velmi jemně, zůstává v přírodním vzhledu. Zatím nebylo potřeba konzervovat reliéf a obnovovat jeho patinu, protože je zcela v pořádku. Nepoužívali jsme chemické metody na čištění kamene od stop oxidů mědi vyteklých vinou znečištění ovzduší na jeho povrch, to bychom svěřili někdy v budoucnu restaurátorovi,“ vysvětlil Jakub Smrčka.

Pokud by bylo nyní zjištěno nějaké poškození (zejména nové infotabulky), má muzeum k dispozici data k případné opravě či obnově. Za celá léta od odhalení v roce 1996 nedošlo naštěstí k vandalismu vůči pomníku, snad tedy obstojí i nadále.

K 600. výročí (upálením táborských pikartů Janem Žižkou v dubnu roku 1421) byl zařazen text do dubnových Novin táborské radnice ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…