Tábor: Práce romských poradců města má první výsledky

30.03.2022 16:01 | Tisková zpráva

Už čtvrt roku působí na táborské radnici dva romští poradci: Lenka Pokošová a Michal Kulhavý. Jejich pracovní náplň je zřejmá – zabývají se problémy soužití obyvatel města, konkrétně vztahy mezi majoritou a minoritou. Jejich práce má první hmatatelné výsledky.

Tábor: Práce romských poradců města má první výsledky
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

V úterý 29. března 2022 uspořádali v Městské knihovně Tábor seminář o sociokulturních specifikách Romů pod vedením PhDr. Jany Horváthové, ředitelky Romského muzea Brno. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Semináře se zúčastnili zástupci základních a mateřských škol, Policie ČR, Městské policie, Pedagogicko-psychologické poradny, Úřadu práce, Střediska výchovné péče, městského Odboru sociálních věcí, mediační a probační služby ad., tedy organizace, které přicházejí do styku s romskou komunitou. „Smyslem semináře bylo představit romskou kulturu, romský způsob myšlení,“ uvedl Michal Kulhavý.

Témata semináře:
• tradice, současnost romské komunity
• výchova dětí v romské rodině, postavení jednotlivých členů rodiny, normy chování
• socioekonomické zázemí romských rodin, které ovlivňují negativní společenské jevy - nezaměstnanost, dluhy a exekuce, problematika bydlení, společenská diskriminace
• vliv sociokulturního zázemí na vztah romských rodin k institucím

Oba poradci pracují přímo v terénu. Nedávno se vyskytlo na Sídlišti nad Lužnicí napadení romského chlapce skupinou dětí. „S případem jsme se rychle obeznámili. Skupina čtyř maminek se objednala u pana starosty, bály se o bezpečnost svých dětí. Na schůzce byl přítomen velitel Městské policie, který zopakoval, jak se zachovat v případě napadení. Ideální je zavolat linku 156. Strážníci zvýšili v oblasti sídliště dohled. My jako poradci jsme zdejším maminkám plně k dispozici,“ popsali událost Lenka Pokošová a Michal Kulhavý. Dalšími preventivními kroky poradců jsou (ve spolupráci s Městskou policií a tiskovou mluvčí policie ČR) přednášky na školách na téma šikana a kyberšikana. 

Poradci mají v plánu ve spolupráci s romskou dobrovolnicí iniciovat pravidelné romské kulturní akce. Romská dobrovolnice již nyní spolupracuje s nízkoprahovým kontaktním centrem Cheiron T, které má s festivaly bohaté zkušenosti. „Cílem je, aby sami Romové organizovali pro Romy kulturní a sportovní aktivity,“ vyzdvihl Michal Kulhavý.

Ten dodal, že táborští poradci metodicky spadají pod krajského romského koordinátora. Spolu s ním už navštívili některá města, například Český Krumlov – Větřní, která se problémy mezi majoritou a minoritou také zabývají a lze se tam inspirovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…