Tábor: Vodárenská věž dostane novou fasádu

27.09.2020 9:40

Městský Odbor investic a strukturálních fondů v Táboře zahájil realizaci udržovacích pracích na fasádě Vodárenské věže předáním staveniště dne 22. 9. 2020.

Tábor: Vodárenská věž dostane novou fasádu
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Jak informovala Eliška Pospíšilová z Odboru investic a strukturálních fondů, předmětem stavby je obnovení vnějšího vzhledu věže, který byl do současné podoby proveden celkovou obnovou a realizací sgrafitové fasády v roce 1983. „Na věži bude opraven sokl, sgrafita budou doplněna původní technikou, římsy a plastické plochy ve štítech se očistí a doplní omítkou. Součástí stavby je i revize klempířských prvků a obnovovací nátěr šindelové střešní krytiny,“ uvedla Eliška Pospíšilová. Jelikož se jedná o nemovitou kulturní památku, budou veškeré práce konzultovány a odsouhlaseny zástupci Národního památkového ústavu. Při stavbě bude použito lešení, které částečně zasáhne do přilehlé místní komunikace. Průjezd vozidel však bude v dostatečné šíři zachován. Zakázku v hodnotě 499 138,95 Kč bez DPH realizuje odborná stavební firma RE IN s.r.o. Předpokládaný termín dokončení stavby je konec listopadu 2020. 

Renesanční Vodárenská věž, zdobená obloučkovými štíty, je stavbou technického charakteru. Její vznik předurčila stavba vodní nádrže Jordán, zásobárny pitné vody pro město. Dnes se v několika patrech Vodárenské věže nachází galerie. Město Tábor vděčilo své poloze za pověst nedobytné pevnosti, na druhé straně však obyvatele trápil nedostatek užitkové i pitné vody. V roce 1492 vybudovali táborští údolní přehradní nádrž pojmenovanou v duchu biblické tradice Jordán. Toto jedinečné vodní dílo představuje nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě. Dostatečná zásoba vody byla zajištěna. Zbývalo ale vyřešit potíže, které souvisely s výškovým rozdílem mezi hladinou nádrže a starým městem. Nejpozději roku 1502 se pod jordánskou hrází budovala stará vodárna. Unikátní čerpací zařízení vytlačovalo vodu z Jordánu do vodárenské věže, postavené na východním úseku hradeb 32 m vysoko nad hladinou Jordánu. Z věže, vzácné renesanční stavby obnovené po velkém požáru z roku 1559 a vyzdobené obloučkovými štíty a sgrafitem, byla voda dřevěným potrubím rozváděna do městských kašen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…