Tábor požádá o dotaci na dalších 350 domácích kompostérů

23.07.2020 19:53

Radní Města Tábora schválili podání žádosti o dotaci na akci „Intenzifikace systému předcházení vzniku odpadů ve městě Tábor“.

Tábor požádá o dotaci na dalších 350 domácích kompostérů
Foto: visittabor.eu
Popisek: Město Tábor, pohled na Staré Město přes Jordán

Smyslem je předcházet vzniku biologicky rozložitelných odpadů. Týká se to např. biomasy ze zahrad. Město požádá o dotaci na dalších 350 domácích kompostérů, které zapůjčí obyvatelům. V současné době jich už je mezi občany 1720. „Zájem ze strany občanů neutuchá, teď máme asi 280 žádostí o další zápůjčky,“ uvedl Jan Pávek, pověřený vedením Odboru životního prostředí. Cílem je, aby se zelený odpad nemusel odvážet do sběrných dvorů a do kompostárny, což město stojí 600 korun za tunu plus náklady na dopravu.

Dotace obsahuje i získání tzv. knihoven, které slouží ke shromažďování knih ve sběrných dvorech. Město už čtyři má a chce doplnit dvě další. „Vyklízí-li někdo doma knihovnu a knihy už nechce, nedá je do odpadu, ale odveze je do těchto knihoven. Jiný člověk přijede do sběrného dvora, nějaká kniha se mu zalíbí a zdarma si ji vezme. Knihy kolují a nejsou odpadem,“ uvedl Jan Pávek.

Třetí záležitostí dotace je doplnění 2 tisíc vratných kelímků na teplé nápoje, které se objeví například v období adventu. Na studené nápoje už město vratné kelímky má.

Poslední komodita žádosti je nová a na území města ještě nefunguje: jedná se o pilotní projekt pořízení 4 štěpkovačů. „Oslovili jsme příměstské části. Všechov, Zahrádka, Smyslov a Záluží a Stoklasná Lhota projevily zájem, vybraly osobu, která bude štěpkovač udržovat a půjčovat občanům. Ideální je, pokud se větve zpracují přímo na místě, nemusí se nikam vozit a štěpka se využije ke kompostování nebo k mulčování na místních zahradách,“ vysvětlil Jan Pávek.

Je šance v rámci dotace získat 85 procent uznatelných nákladů. V případě úspěšné žádosti lze čerpat přes 2 miliony korun, přes 300 tisíc korun by byla spoluúčast města. Předpokladem je, že dotace se bude letos vyřizovat a hodnotit. V případě úspěchu dojde k realizaci projektu v polovině roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…