Technopark v Mostě? Proč ne!

25.06.2015 18:55

Jak podnítit zájem dětí o matematiku, jak podpořit matematické talenty a nasměrovat žáky základních škol ke studiu technických oborů na středních školách, bylo tématem pracovní schůzky ředitelů mosteckých základních škol s předsedou Okresní hospodářské komory Most Rudolfem Jungem.

Technopark v Mostě? Proč ne!
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Rudolf Jung

Hostem setkání u kulatého stolu, jež se uskutečnilo v pátek 19. června v budově magistrátu, byl i František Holešovský, děkan Fakulty výrobních technologií a managementu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto: Pavel Barták

Cílem schůzky bylo pokusit se společně najít přínosné postupy, jak onu tolik proklamovanou podporu technického vzdělávání uskutečňovat v praxi, jak zlepšit dosavadní nepříznivou situaci a navrhnout vhodné způsoby popularizace technických a přírodovědných oborů mezi žáky základních škol, ideálně pak i mezi jejich rodiči, protože právě oni mají na výběr oboru dalšího vzdělávání svých dětí zásadní vliv.

Z jednání vzešlo několik zajímavých námětů a návrhů, jak spolupráci nastavit. Zásadním požadavkem je tuto součinnost zahájit bez průtahů, takřka okamžitě, protože příznivé výsledky se projeví v časovém horizontu 15 let.

Nezbytné bude spojení sil a prostředků města jako zřizovatele základních škol, Ústeckého kraje, hospodářské komory okresní i krajské, investorů v zónách, průmyslových podniků, vysokých škol v kraji a dalších partnerů v technickém vzdělávání.

Ředitelé základních škol mimo jiné zmiňovali jako nezbytné zlepšit materiálně-technické vybavení pro zajištění výuky technických a přírodovědných předmětů, rekonstruovat a moderně zařídit kromě odborných učeben fyziky, chemie a přírodopisu také školní dílny. Jako efektivní vidí ředitelé například vytvoření technického parku – centra, podobného, jakým je Techmania Science Center v Plzni či IQLandia Science Center v Liberci.

Důležité je také odhalit, podchytit a dále rozvíjet výrazné matematické talenty. Takových žáků se i v Mostě najde spousta, jak dokazují výsledky matematických soutěží. Okresní hospodářská komora se hlásí k podpoře takto nadaných žáků a žákyň.

Pro letošní rok je Most Evropským městem sportu. Proč by do budoucna nemohl být městem matematiky a matematiků? 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…