Telč: Univerzitní centrum se ponoří do středověku

12.10.2018 13:01

Dnes začíná v pořadí již 5. kurz Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity v Telči. Výuka Univerzity třetího věku probíhá v univerzitním centru od roku 2006.

Telč: Univerzitní centrum se ponoří do středověku
Foto: Telč
Popisek: Telč

Kurzy jsou souborem programů celoživotního vzdělávání, které jsou zaměřeny na vzdělávání osob seniorského věku. Slavnostní akt imatrikulace prvních studentů-seniorů se v Telči uskutečnil 27. 10. 2006.

Na akademický rok 2018/2019 je připraven jednoroční kurz s názvem Etudy ze středověkého a raně novověkého života. Kurz je opět připraven ve spolupráci s územním odborným pracovištěm Národního památkového ústavu v Telči. V kurzu bude představen svět vrcholného středověku až k prahu raného novověku (13. – počátek 16. stol.) v celé své šíři. Třinácté století je u nás dobou, kdy na staré sídelní struktuře vzniká svět měst s novým právním stavem – měšťany – a ambiciózní šlechty, prosazující své nároky na úkor panovníka. Společnost však nebyla statická a nadále se vyvíjela vstříc ranému novověku (vznik humanismu, univerzit a šíření vzdělání).

Vedle života šlechty bude představena i majoritní společnost (venkovské obyvatelstvo, měšťané, církev), jejich každodennost, život, smrt, práva i nejistá doba válek. Cílem bude představit tuto dobu komplexním způsobem, kdy bude vyvrácení, bohužel dosud často opakovaných nesmyslných tvrzení o středověku.

Informace a program kurzu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…