Temelín: V okolí obce se o víkendu rozsvítily první ČEZ vánoční stromy

29.11.2021 17:57 | Tisková zpráva

Díky energii a příspěvku Skupiny ČEZ se letos opět se začátkem adventu rozzářily první vánoční stromy v celé řadě českých měst a obcí. Další budou následovat.

Temelín: V okolí obce se o víkendu rozsvítily první ČEZ vánoční stromy
Foto: obectemelin.cz
Popisek: Temelín

Po celé zemi se postupně rozsvítí svátečně vyzdobené stromy na celkem 372 místech. Pětatřicet z nich je na jihu Čech. Většinou v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15147 lidí

„Stromů zde bude fakticky svítit několikanásobně víc. Obcím ve svém okolí přispíváme na vánoční výzdobu už čtyři roky, takže vlastní osvětlení mají také mnohé jejich místní části. V okolí elektrárny tak budou svítit desítky dalších stromů. Troufám si odhadnout, že jich bude víc než stovka,“ uvedla specialistka vnějších vztahů Útvaru jaderné komunikace JE Temelín Jitka Lhotská.

To potvrdil i starosta Dřítně Josef Kudrle, který obecní strom na návsi osobně rozsvítil v sobotu 27. listopadu v 17 hodin. „Z letošního příspěvku ČEZ jsme pořídili částečně nové osvětlení stromu zde v Dřítni a kompletně nové pro Velice. V průběhu soboty a neděle budou stromy nasvíceny i v našich dalších místních částech, v Malešicích, Chvalešovicích, Strachovicích, Záblatí, Záblatíčku a Radomilicích,“ konstatoval Kudrle.

Energetická společnost obcím znovu přispěla na nákup osvětlení a vánoční výzdobu. Explodující koronavirová pandemie a aktuální protiepidemická opatření však „pouhou“ vánoční kulisu proměnily ze dne na den na možná největší atrakci letošních Vánoc. „Plánovali jsme slavnostní akci s koledami a vánočním punčem, bohužel stejně jako loni, jsme kvůli covidu museli na poslední chvíli všechno zrušit. Cvak. A to vše,“ řekl Kudrle poté, co strom zazářil na liduprázdném prostranství před místním zámkem. Spolu se starostou se u stromu sešlo pět dospělých a pět dětí.

Jen o něco méně „smutně a rozpačitě“ proběhlo o půl hodiny později rozsvěcení vánočního stromu za přítomnosti asi pěti desítek lidí v Temelíně. „Měl to být veselý večer s punčem, občerstvením a s dárky pro děti. Bohužel nám nezbylo nic jiného, než všechno odvolat, poslechnout si koledy, nechat děti proběhnout okolo stromu a jít domů. Snad budou příští Vánoce lepší,“ poznamenal Josef Váca, starosta obce Temelín, která z letošního daru ČEZ pořídila kromě vánoční výzdoby i dezinfekční prostředky. 

S městy a obcemi v blízkém okolí temelínské elektrárny Skupina ČEZ spolupracuje dlouhodobě. Ročně na podporu rozvojových projektů či kulturních a společenských akcí vynakládá desítky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…