Teplice: Město zlepšuje situaci v okolí protialkoholní záchytné stanice

31.01.2023 11:11 | Tisková zpráva

Protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice („záchytka“) je součástí areálu Nemocnice Teplice a slouží potřebám celého Ústeckého kraje.

Teplice: Město zlepšuje situaci v okolí protialkoholní záchytné stanice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve městě Teplice

Stává se, že občané, kteří žijí mimo území města, zůstávají v Teplicích a je obava, že zůstanou i nadále žít v Teplicích bezdomoveckým způsobem života. Občané města žijící zejména v okolí „záchytky“ na tuto skutečnost poukazují. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Z podnětu primátora města Teplice Jiřího Štábla proto vznikla pracovní skupina, která se zabývá situací osob opouštějících teplickou „záchytku“.

Členové pracovní skupiny jsou zástupci odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Teplice, odboru vnitřní bezpečnosti K.Z., a.s. a neziskové organizace Květina, z.s. Právě zmíněná nezisková organizace poskytuje dle potřeby a zájmu občanům opouštějícím „záchytku“ pomoc.

Významnou podporu a řadu informací z běžné praxe včetně údajů o počtu osob, které jsou přiváženy na teplickou záchytku z jiných měst kraje, pomohla zprostředkovat hlavní sestra Nemocnice v Teplicích.

Ze všech těchto údajů je například patrné, že teplická záchytka je z cca 50% využívaná občany okresu Teplice a v řadě případů se jedná o osoby, které nemají nutně problémy s alkoholem, ale ocitly se v nějaké nadlimitní situaci (odchod partnera, úmrtí v rodině), kterou v daný okamžik neuměli lépe než alkoholem vyřešit. Všem je ještě před propuštěním „záchytky“ nabízena pomoc zdravotnických interventů. V případě osob bez domova se pak nejčastěji jedná o opakující se pobyt na „záchytce“.

S ohledem na všechny výše uvedené skutečnosti se pracovní skupina dohodla, že je nutno důkladně informovat zachycené o možnosti získání další pomoci.

Zástupci Květiny, z.s.  zpracovali letáček se základními informacemi, kde získat pomoc. Zástupce odboru vnitřní bezpečnosti K.Z., a.s. přenesl informace a distribuci letáků na pracoviště „záchytky“.

Díky zaměstnancům „záchytky“ se tuto informaci dozvěděl hned druhý den „zachycený“ z okresu Děčín, který se po propuštění ocitl v Teplicích bez finančních prostředků a telefonických kontaktů na svou rodinu a blízké.

Zaměstnanci nízkoprahového denního centra Květina mu zabezpečili jízdenku do místa bydliště.

K další spolupráci byl rovněž osloven Úřad práce v Teplicích, který přislíbil pomoc pro rychlé zprostředkování finančních prostředků ze systému pomoci hmotné nouze  na nákup jízdenky do místa pobytu těchto osob a maximální pomoc.

Děkujeme všem subjektům a osobám, které se do zlepšení situace nejen v okolí teplické záchytky zapojily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…