Teplice: Nové polopodzemní kontejnery v Proseticích

04.10.2022 11:11 | Tisková zpráva

V průběhu letních měsíců červenec–srpen proběhla výstavba polopodzemních kontejnerů ve třech prosetických blocích panelových domů: v ul. Pod Školou, Pod Hvězdárnou a Na Konečné.

Teplice: Nové polopodzemní kontejnery v Proseticích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve městě Teplice

Budou tak jimi nahrazeny dosavadní velkokapacitní kontejnery s velkými vhozovými víky, které zde dosud sloužily k ukládání směsného komunálního odpadu. 

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7669 lidí

Ty si bohužel řada lidí zřejmě pletla s kontejnery na velkoobjemový odpad a místo klasického směsného odpadu z domácností, zde často byly tyto kontejnery přeplňovány částmi nábytku, podlahových krytin, ale dokonce i pneumatikami apod., a to i přes umístěné cedule s jasným upozorněním, že kontejnery nejsou pro tento odpad určeny. Pro anonymitu sídlištní zástavby a typ kontejnerů, podobný těm na velkoobjemový odpad, byly také často zneužívány podnikatelskými subjekty, které se zde zbavovaly svého odpadu nebo mimoteplickými občany z okolních obcí, kde je svoz odpadu zpoplatněn. I těmto nepříznivým jevům jsme se výstavbou těchto polo-podzemních kontejnerů snažili předejít.

Každé ze tří nově dobudovaných polopodzemních stanovišť má nyní na první pohled jasně daný řád. Přehledně jsou zde ve společném stanovišti umístěny vždy 3 polopodzemní kontejnery na směsný komunální odpad o objemu 5m3, dále jeden o stejném objemu na papír, jeden na plast a jeden dělený, kde 2/3 jsou určeny na sklo a menší část na bioodpad. Díky dostatečně velkým vhozovým otvorům není problém do těchto kontejnerů vyhodit celý pytel se směsným odpadem, tak jak je většina z nás naučena, stejně tak tříděný odpad není potřeba nijak prostrkávat malými otvory po menším množství, ale lze jej vysypat i z velkých pytlů či třídících tašek najednou. Zároveň však oproti předchozím kontejnerům nemají polo-podzemní kontejnery otvor svými rozměry uzpůsobený pro vhazování nábytku apod., i tento fakt by tedy měl již sám o sobě ukládání těchto nežádoucích odpadů předcházet.

Rádi bychom upozornili, že odložení odpadu mimo nádoby je pokutovatelný přestupek. Předání objemného odpadu na sběrném dvoře je pro všechny občany města Teplic zdarma, navíc funguje v rámci sběrného dvora také RE-USE centrum, kam je možné uložit věci, které případně ještě nedosloužily. Není proto potřeba „vystavovat“ je k dalšímu použití vedle nádob a znečisťovat tak veřejné prostranství.

Pokud Vy nebo Vaši sousedé, kterým na pořádku v okolí záleží, uvidíte někoho okolo nádob vyhazovat odpad nebo např. zastavit vozidlo a vykládat z něj odpad, volejte ihned bezplatnou linku 156 Městské policie. Hlídka je zpravidla na místě velmi rychle a věc na místě prošetří.

Od pondělí, 5. září 2022, již mohou občané přilehlých panelových domů v těchto ulicích využívat polo-podzemní kontejnery v plném rozsahu, včetně nádob na vytříděné složky, které jsou součástí každého z těchto stanovišť.

Velkokapacitní kryté kontejnery, které zde dosud sloužily k ukládání směsného odpadu, a stejně tak i klasické kontejnery o objemu 1.100 litrů na tříděný odpad v dosahu těchto stanovišť, budou nejpozději do 7.9.2022 odvezeny. Zároveň bude již od příštího týdne zajištěn pravidelný svoz polopodzemních nádob. Jak jejich svoz probíhá, můžete zhlédnout v následujícím videu: ZDE.

Věříme, že nově vybudovaná kontejnerová stání a nově zvolený způsob ukládání odpadu přispějí k větší čistotě v této části města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…