Tišnov: Během historické slavnosti byla otevřena Cesta hrdelního práva

30.07.2017 20:07

V Tišnově byla v sobotu 29. července 2017 v rámci historické trhové slavnosti otevřena Cesta hrdelního práva. Ta uměleckou formou přibližuje veřejnosti trasu, po níž byli v minulosti vedeni odsouzenci z tišnovské šatlavy umístěné na radnici až k šibenici na vrchu Klucanina. Akce, jejíž součástí bylo také otevření nového Turistického informačního centra, se za Jihomoravský kraj zúčastnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá a radní Petr Hýbler.

Tišnov: Během historické slavnosti byla otevřena Cesta hrdelního práva
Foto: wikipedia
Popisek: Tišnov

Tišnovští rychtáři v dávné minulosti směli zločince zatknout, vsadit do šatlavy a vyslýchat právem útrpným. Rozsudek vynášel vyšší hrdelní soud v Brně, ale vykonávali jej znovu v Tišnově. Kromě šibenice mělo město také popraviště, takzvané stínadlo.

Trasu cesty tvoří sedm zastavení zpodobňujících sedm smrtelných hříchů. Kamenné výtvory Milivoje Husáka mají přitom z rubové strany ztvárněné ctnosti, která jsou opakem hříchu uvedeného na líci.

Cesta je určena široké veřejnosti, má přesah umělecký, historický, filosofický, edukační, rekreační, turistický a v neposlední řadě bude sloužit k zamyšlení, zastavení nebo jen pro potěchu oka. Na projekt přispěl Jihomoravský kraj.

Více informací o Cestě hrdelního práva najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…