Tradice opět ožijí se Sokolovským dostavníkem

21.04.2019 8:38

I tento rok oživí poslední květnový víkend v Sokolově obnovená tradice v podobě Sokolovského dostavníku. Dvoudenní festival, který do naší doliny láká milovníky folku a country, letos představí například seskupení Taxmeni nebo Františka Nedvěda…

Tradice opět ožijí se Sokolovským dostavníkem
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Arizona, Smeťák, Večernice, Modrá kotva i Tichá zátoka bude o víkendu 24. – 25. května zet prázdnotou. Všichni trampové se totiž budou bavit na Starém náměstí v rytmu country, folku a bluegrass. Schází se zde s menší pomlkou už od roku 1967, kdy vyjel první Sokolovský dostavník vstříc milovníkům táborákové hudby. Zakladatelem tohoto festivalu byl Jaroslav Studený mezi trampy známý pod přezdívkou Hawakau. Kromě sokolovského Dostavníku, v té době rovněž jarního a podzimního Dostavníku, se zasloužil dvakrát o záchranu hudebního soutěžního festivalu Porta, který v červnu 1972 uspořádal dokonce v sokolovském Hornickém domě.

Největšího úspěchu dosáhla přehlídka v roce 1978, kdy do Hornického domu zavítalo na dvacet šest kapel a čtyři sólisty.

Další roky se Sokolovský dostavník střídavě objevoval v Hornickém domě, v těšovické hospodě U Slunce a na sokolovském zámku, poté country melodie na několik let utichly. V roce 2016 se rozhodl Městský dům kultury Sokolov obnovit tradici a uspořádal dvoudenní festival s názvem Sokolovský dostavník. „Tradice je důležité udržovat a trampskou společnost, která navíc loni oslavila 100 let fungování, nenechat upadnout v zapomnění. Navíc máme prozatím výborné zkušenosti se slunečným květnovým počasím, a proto se dá festival považovat za takové otevření venkovní hudební sezóny,“ uvádí ředitel Městského domu kultury Sokolov Ladislav Sedláček.

Letos se sokolovští opět mohou těšit na páteční průjezd dostavníku městem, tentokrát s karlovarskou kapelou 3P band. V 15:30 zahrají před Hornickým domem, od 16:10 do 16:25 přenesou folkové tóny před OD Tesco a nakonec zakončí své putování V 17:10 na Starém náměstí.

Sobotní parádu zahájí mladoboleslavské seskupení, které se rozhodlo hrát tvorbu našich nejúspěšnějších folkových písničkářů Jana a Františka Nedvědových. Říkají si Brontosauři revival a na Starém náměstí zahrají od 15 hodin ve složení Jaroslav Marhan, Zuzana Šilhová, Rudolf Šebek, Jan Raclavský a Jakub Švadlenka. V 16 hodin je na pódiu vystřídá skupina Spolektiv z Českých Budějovic. Ti se věnují zpívané autorské hudbě s prvky folku, rocku, šansonu a jazzu a pro sokolovské publikum zahrají na klasické kytary, šestistrunné baskytary, dechové nástroje, perkuse, etnické i moderní industriální nástroje a přístroje.

Čaj (nebo spíš už třetí pěnivý mok) o páté doprovodí bohumínské vokální sdružení Sluníčko, které se svým žánrově širokým záběrem polahodí nejednomu náročnému uchu. Jejich písně prezentují folk, folklór, černošské spirituály, klasickou a církevní hudbu i bluesový a swingový repertoár včetně vlastní osobité tvorby.

A konečně s úderem 19. hodiny se před lačné diváky posadí se svou kytarou jedna z nejvýznamnějších osobností české country, folku a trampské písně. Řeč je samozřejmě o Františku Nedvědovi, jehož notoricky známé melodie písní Kočovní herci nebo Stánky si přijdou zazpívat i ti nejmenší posluchači.

Celý dvoudenní festival zakončí hudební skupina, která se proslavila stylem „military country“. Ve svých písních promítají příběhy o vlastenectví, odvaze, chlapské cti a morálních principech. Sedm mužů v zeleném si říká Taxmeni, což bychom mohli přeložit jako výběrčí daní. Návštěvníci Sokolovského dostavníku se však nemusí bát, místo braní Taxmeni spíš dávají – pěkné písničky a dobrou zábavu. O tu se zároveň postará moderátor známý z loketské skupiny Roháči Richard Melichar.

Šest kapel na sokolovském Starém náměstí nemůže jistě kvantitativně konkurovat úspěšnému roku 1978, přesto si troufáme odhadnout, že se všichni dorazivší budou náramně bavit při poslechu pohodové country hudby pod širým nebem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…