Třebíč: Archeologický průzkum na Karlově náměstí přináší další objevy

24.09.2020 15:47

Už v červnu letošního roku, když započaly přípravné práce před revitalizací Karlova náměstí, začali jihlavští archeologové se svým průzkumem v Jejkovské bráně a v ulici Přerovského. Odhalili pozůstatek původní gotické brány, příkop, mostek a z menších nálezů například gotický komorový kachel, renesanční sponu k dámskému opasku, barokní dýmky a části keramických pohárů.

Třebíč: Archeologický průzkum na Karlově náměstí přináší další objevy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Nyní započala další etapa archeologického průzkumu v ploše vlastního náměstí. „Zjistili jsme první zásadní informace o tomhle prostoru. Pod kamennou dlažbou jsou středověké povrchy, jejichž vrstvy sahají rámcově do poloviny třináctého století. Tvoří je například i hnůj či sláma a obsahují množství keramického materiálu, kovových a dřevěných artefaktů nebo součásti oděvů,“ popsal pokračování prací hlavní archeolog Mgr. Aleš Hoch, Ph.D. z Archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava.

Přibyly také menší, vzácnější nálezy, které jsou téměř unikátní. „Například poutní odznak sv. Jiljí z 12. – 14. století, kování opasku (12. – 14. století), mince krále Václava II. z počátku 14. století nebo hrací kostka (13. – 14. století),“ přiblížil další nálezy starosta Pavel Pacal.

Z nemovitých památek objevili archeologové například kamenný kanálek pro odvedení odpadní vody či vrstvu kamenného štětu, což je podkladní vrstva lomového kamene. Touto metodou se zpevňovaly staré silnice i říční koryta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…