Třebíč: Do židovské čtvrti budou moci vjet pouze její obyvatelé a podnikatelé

22.10.2020 21:23

Třebíč čelí v posledních letech stále rostoucímu počtu aut, což způsobuje problémy v celém městě, zejména v jeho centru. Nejvýznamnějším problémem je překračování kapacity komunikací, zvlášť v historické části města Zámostí, židovské čtvrti, památce UNESCO.

Třebíč: Do židovské čtvrti budou moci vjet pouze její obyvatelé a podnikatelé
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Město nechalo zpracovat průzkum, ze kterého vyplývá, že právě v Zámostí je dle sčítání tato kapacita překročena při odstavování vozidel až o 200 procent. Za 24 hodin zde projede více než 500 aut. V židovské čtvrti jsou cenné nemovitosti i vozovka, která je z větší části složená z historické dlažby a míra průjezdu aut způsobuje zvýšenou míru hluku a otřesů. Cílem města je omezit obrovskou míru dopravy a zároveň zachovat přístup pro obyvatele i podnikatele,“ popsal důvody změny dopravního režimu v památce UNESCO starosta města Pavel Pacal.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Změna režimu dopravy, která začne platit od 1. ledna 2021:

  • Do židovské čtvrti (Zámostí) budou moci vjet pouze držitelé parkovacích karet – rezidenti (obyvatelé s trvalým pobytem) a podnikatelé, pro které zde budou zároveň vyhrazeny stávající parkovací plochy.
  • Dojde také k úpravě parkování na Žerotínově náměstí. Parkoviště bude sloužit obyvatelům a podnikatelům ze Zámostí. Parkovací automat bude vydávat krátkodobá povolení k vjezdu do Zámostí na 30 minut majitelům nemovitostí bez trvalého pobytu. Parkovat zde budou moci držitelé parkovacích karet pro Zámostí.
  • Celodenní vjezd do Zámostí v případě potřeby bude majitelům nemovitostí bez trvalého pobytu povolovat Odbor dopravy a komunálních služeb Městského úřadu v Třebíči v ceně 1.000 korun.
  • Pro obyvatele Zámostí a podnikatele budou parkovací karty pro Zámostí a Žerotínovo náměstí v ceně 600 korun, nebo zvýhodněné pro parkoviště Pod Zámkem za 300 korun.
  • Vjezd pro zásobování do Zámostí bude umožněn denně od 5:00 do 10:00

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…