Třebíč: Město oslavilo 10. výročí zápisu památek do UNESCO

30.08.2013 10:33

Třebíčané zažili největší svátek posledních let. Od čtvrtka 22. do neděle 25. srpna se ve městě konaly Slavnosti tří kápí. Kulturní akce ve středověkém stylu probíhala v rámci 10. výročí zápisu baziliky svatého Prokopa a Židovské čtvrti se hřbitovem do seznamu UNESCO.

Třebíč: Město oslavilo 10. výročí zápisu památek do UNESCO
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Městské kulturní středisko připravilo pro veřejnost na Podzámecké nivě bohatý čtyřdenní program. Jeho vyvrcholením byl v sobotu večer velký ohňostroj.

Součástí oslav byla také oficiální část. Protože zápis třebíčských památek mezi Světové kulturní a přírodní dědictví je bezesporu nejvýznamnější událostí v moderních dějinách města, pozvala radnice k oslavě jubilea řadu čestných hostů. Do Třebíče kromě jiných přijeli: Shahar Shelef, zástupce velvyslance Státu Izrael v Praze, Robert Zimmerman, rada pro veřejné záležitosti velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Karol Efraim Sidon, vrchní pražský a zemský rabín, a Vojtěch Cirkle, biskup brněnský, který celebroval nedělní mši svatou v bazilice svatého Prokopa. Zúčastnili se také senátoři, regionální a místní politikové, starostové českých měst s památkami UNESCO a spřátelené obce Baška u Frýdku-Místku a Oschatz v Německu. Přítomni byli také odborníci z oblasti kultury a památkové péče.

Součástí oficiálního programu Slavností tří kápí bylo v neděli dopoledne odhalení pamětní desky na zdi Zadní synagogy. Odpoledne proběhlo shromáždění ve foyer divadla Pasáž. Město ocenilo při této příležitosti zásluhy významných osobností. Starosta Pavel Heřman a místostarostové Pavel Pacal, Marie Černá, Pavel Svoboda a Milan Zeibert předali medaile a pamětní listy osmnácti lidem, kteří svou prací pomohli při zachování, opravách, poznání a popularizaci třebíčských památek. Díky jejich přispění byl nominační proces baziliky svatého Prokopa a Židovské čtvrti se hřbitovem úspěšný a Třebíč byla v roce 2003 zahrnuta do seznamu UNESCO.

Oceněné osobnosti:

Jeho Excelence Gary KOREN, velvyslanec státu Izrael, v zastoupení, ocenění převzal Shahar SHELEF, zástupce velvyslance a chargé d´affaires
Stát Izrael, prostřednictvím své ambasády přispěl k prohlubování těsných vztahů mezi našimi zeměmi.  Pro občany Státu Izrael je Židovská čtvrť velmi atraktivní destinací, kterou se snaží neustále navštěvovat.

Jeho Excelence Norman L. EISEN, velvyslanec USA, v zastoupení, ocenění převzal Robert ZIMMERMAN, velvyslanecký rada pro veřejné záležitosti
Spojené státy americké výrazně pomohly v roce 1995 s uzavřením smlouvy s COOP bankou na úvěr, který velmi významně finančně pomohl k tomu, aby mohlo být započato  s regenerací Židovské čtvrti.

Mgr. Michal BENEŠ, CSc.
Vyvinul značné diplomatické úsilí na mezinárodním poli. Toto úsilí bylo korunováno úspěšnou kandidaturou města Třebíče a zápisem historických památek do Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Prof. PhDr. Jiří KUTHAN, DrSc., Dr.h.c.
Zasloužil se o historické poznání stavebního vývoje třebíčské baziliky.

Ing. arch. Věra KUČOVÁ
Jako odborná pracovnice Státního ústavu památkové péče v Praze měla na starosti koordinaci prací souvisejících s vypracováním nominační zprávy.

MUDr. Jiří BĚHOUNEK
Hejtman Kraje Vysočina. Kraj Vysočina finančně podporuje památky UNESCO – oblast péče o památky, dotační tituly na obnovu památkových objektů, jejich propagace a prezentace na výstavách a veletrzích.

Ing. arch. Jaroslav KLENOVSKÝ
Zasloužil se o popularizaci třebíčských židovských památek a je i autorem části nominační zprávy, týkající se Židovské čtvrti a hřbitova.

PhDr. Rudolf FIŠER, CSc.
Zasloužil se rozhodující měrou o historické poznání zejména středověkých dějin Třebíče a jejich praktickou aplikací při prosazování třebíčských památek do seznamu UNESCO.

PhDr. Katina LISÁ
Vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina se rovněž velmi aktivně podílela na zajišťování potřebné dokumentace a finančních prostředků na obnovu památek.

Ing. Jaroslav MARTÍNEK
Jako ředitel Muzea Vysočiny Třebíč byl vždy velmi nápomocný se zajišťováním potřebné dokumentace k vypracování nominační zprávy. Výrazně se zasloužil o péči, uchovávání a prezentaci kulturního dědictví.

Doc. Ing. Zdeněk MATĚJKA, DrSc.
Jako dlouholetý předseda správní rady Fondu Třebíč se výrazně podílel na formulaci a následné realizaci Programu regenerace městské památkové zóny.

Miloš MAŠEK
V roce 2003, kdy byly třebíčské památky zapsány do seznamu UNESCO, vykonával funkci starosty města a tím se iniciativně podílel na propagaci těchto památek.

Mgr. Karel DVOŘÁČEK 
Byl místostarostou města, zodpovědným za oblast kultury a památek v době nominace baziliky sv. Prokopa a Židovské čtvrti do seznamu UNESCO.

Ing. arch. Lubor HERZÁN 
Podílel se na programu revitalizace třebíčských památek od počátku 90. let až do současnosti a koordinoval veškeré práce související s nominačním procesem.

Ing. Pavel JANATA
Jako starosta města byl v roce 2003 pokračovatelem díla Dr. Pavla Heřmana, prosazoval do rozpočtu města finanční prostředky potřebné pro zdárný postup regenerace.

Ing. Radek ČIHAL
Výraznou měrou se podílel na zajišťování stavební dokumentace památek, které jsou zapsány do seznamu UNESCO.

PhDr. Nina JAŠOVÁ
Dlouhodobě a významně se podílela na péči o památky na území města, hlavně pak v Židovské čtvrti, od 90. let minulého století až do současnosti.

Jukka JOKILEHTO
Komisař nevládní organizace ICOMOS, který jako byl jako expert pověřen hodnocením třebíčské nominace k zápisu do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…