Třebíč: Tříkrálová sbírka vynesla přes dva miliony

02.02.2017 16:19

Charita ČR pořádala sedmnáctý ročník Tříkrálové sbírky od 1. do 15. ledna. Oblastní Charita Třebíč ji zajišťuje na území okresu Třebíč, kde se do ní letos opět zapojilo přibližně 1 600 dobrovolníků, kteří s pokladničkami obešli na 213 měst, obcí a osad. Pro sbírku bylo vydáno 485 pokladniček.

Třebíč: Tříkrálová sbírka vynesla přes dva miliony
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po napínavém sčítání můžeme i letos přinést radostnou zprávu o krásných výsledcích. Výtěžek totiž je 2 416 865 Kč, tedy o 138 177 Kč více než v loňském roce.  V samotné Třebíči a přilehlých obcích se vysbíralo 433 951 Kč, o 53 298 Kč více než před rokem.

ZAJÍMAVOSTI
V Třebíči se o úspěch sbírky opět velmi výrazně a podstatně zasloužila rodina Čapkova, která obešla 24 ulic! Společnými silami nasbírala do sedmi pokladniček neuvěřitelných 90 008 Kč! Vše dohromady vážilo 22,3 kg a nejtěžší pokladnička měla 4,9 kg.
„Každý rok čteme výzvu, aby se ozvali další koledníci, protože obejít celou Třebíč se ještě nikdy nepodařilo. A tak jsme se znovu zapojili a ke stávajícím ulicím jsme přibrali zase další, které nebyly obsazeny,“ sděluje paní Čapková. „ Letos bylo pravé zimní počasí se silným mrazem, mezi domky člověk mrzl, zato v panelácích bylo dobře, až na ty schody v domech bez výtahu, které jsme museli zdolat. Koledování nám zabralo řadu dní, bylo to namáhavé, ale výsledek nás těší. Potřebných lidí v nouzi je stále dost, tak peníze jistě pomohou tam, kde jich bude třeba. A všem, kteří letos váhali, vzkazujeme na příště: Začněte taky chodit! Nemusíte lámat rekordy, budete však mít podíl na dobré věci a přinese to radost i vám.“

Jaroslava Hlinková, skautská vedoucí, se zapojuje do sbírky se svým skautským dorostem nepřetržitě od jejího počátku. Společně vykoledovali ve čtyřech pokladničkách také úžasnou částku 44 562 Kč! „Tentokrát mám o něco méně než vloni, 3 dny jsem vynechala, abych mohla pohlídat své malé vnučky. Ale jak vidím, v celkovém výsledku se to neprojevilo. Našli se jiní zapálení dobrovolníci, a to je dobře,“ konstatuje s úsměvem skautská vedoucí.

„I když v posledním čase pracuji v Praze, na Tříkrálovou sbírku v Třebíči si udělám aspoň pár dní čas. Potěšilo mne, že některé z dětí, které kdysi chodily se mnou a již vyrostly, vytvořily samostatnou skupinku a pomáhaly mi v obcházení mého rajonu, který už nestačím se svými časovými možnostmi obejít. A protože jsou to mladí a šikovní koledníci, zvládli ještě i další ulice. To je pro mne povzbuzením, že i mladá generace má sociální cítění, vidí v takovéto aktivitě smysl, je ochotná podstoupit její nároky, dát svůj volný čas, aby bylo z čeho pomoci lidem, kteří to v životě mají z různých důvodů složité,“ říká jedna zasloužilá třebíčská kolednice.

DOPROVODNÉ AKTIVITY TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY

Tříkrálová sbírka se mnohde stala milou a očekávanou tradicí se „Třemi králi“ v kostýmech, se zpěvem koled. Spojuje lidi ochotné přispět potřebným lidem.

„Ve středu 4. 1. 2017 jsme navštívili se zpěvem koled a novoročním pozdravem klienty v našich stacionářích Úsměv a Domovinka,“ říká o koledování své skupinky ředitel třebíčské Charity Petr Jašek. „Pak naše cesta vedla k významnému regionálnímu partnerovi - do Jaderné elektrárny Dukovany a odpoledne jsme ještě stihli koledu na třebíčské radnici.“
Odpoledne 5. 1. 2017 patřilo Karlovo náměstí v Třebíči Charitě. Prošel zde průvod tří králů s doprovodem slona a koledníků v dobových kostýmech a poklonil se Ježíškovi v jesličkách. Tři krále i koledníky přivítal starosta Pavel Janata, popřál sbírce hodně zdaru. Pan děkan Jiří Dobeš požehnal koledníkům i obyvatelům našeho města. Zazněly známé koledy za doprovodu harmoniky pana Grosse, nechyběla soutěž pro malé zpěváčky, vánoční příběhy a zjevili se zde dokonce i dva obří andělé.

V sobotu 7. 1. 2017 se v Náměšti n. O. konal Tříkrálový průvod se třemi králi na koních a prostým lidem nesoucím dary do betléma. Ve stejný den odpoledne se z Kramolína vydal průvod se třemi králi v čele k rozhledně Babylon. Procházku zorganizoval Sbor dobrovolných hasičů a svým vytrubováním ji zpestřila skupinka trubačů a trubaček.    

V neděli 8. 1. 2016 se s Kašparem, Melicharem a Baltazarem vydala z přístavu v Kramolíně na Tříkrálovou plavbu po Dalešické přehradě loď Horácko.

Jak bude použita Tříkrálová sbírka 2017 v Oblastní charitě Třebíč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…