Třebíč: Tříkrálová sbírka vynesla přes dva miliony

02.02.2017 16:19

Charita ČR pořádala sedmnáctý ročník Tříkrálové sbírky od 1. do 15. ledna. Oblastní Charita Třebíč ji zajišťuje na území okresu Třebíč, kde se do ní letos opět zapojilo přibližně 1 600 dobrovolníků, kteří s pokladničkami obešli na 213 měst, obcí a osad. Pro sbírku bylo vydáno 485 pokladniček.

Třebíč: Tříkrálová sbírka vynesla přes dva miliony
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Po napínavém sčítání můžeme i letos přinést radostnou zprávu o krásných výsledcích. Výtěžek totiž je 2 416 865 Kč, tedy o 138 177 Kč více než v loňském roce.  V samotné Třebíči a přilehlých obcích se vysbíralo 433 951 Kč, o 53 298 Kč více než před rokem.

ZAJÍMAVOSTI
V Třebíči se o úspěch sbírky opět velmi výrazně a podstatně zasloužila rodina Čapkova, která obešla 24 ulic! Společnými silami nasbírala do sedmi pokladniček neuvěřitelných 90 008 Kč! Vše dohromady vážilo 22,3 kg a nejtěžší pokladnička měla 4,9 kg.
„Každý rok čteme výzvu, aby se ozvali další koledníci, protože obejít celou Třebíč se ještě nikdy nepodařilo. A tak jsme se znovu zapojili a ke stávajícím ulicím jsme přibrali zase další, které nebyly obsazeny,“ sděluje paní Čapková. „ Letos bylo pravé zimní počasí se silným mrazem, mezi domky člověk mrzl, zato v panelácích bylo dobře, až na ty schody v domech bez výtahu, které jsme museli zdolat. Koledování nám zabralo řadu dní, bylo to namáhavé, ale výsledek nás těší. Potřebných lidí v nouzi je stále dost, tak peníze jistě pomohou tam, kde jich bude třeba. A všem, kteří letos váhali, vzkazujeme na příště: Začněte taky chodit! Nemusíte lámat rekordy, budete však mít podíl na dobré věci a přinese to radost i vám.“

Jaroslava Hlinková, skautská vedoucí, se zapojuje do sbírky se svým skautským dorostem nepřetržitě od jejího počátku. Společně vykoledovali ve čtyřech pokladničkách také úžasnou částku 44 562 Kč! „Tentokrát mám o něco méně než vloni, 3 dny jsem vynechala, abych mohla pohlídat své malé vnučky. Ale jak vidím, v celkovém výsledku se to neprojevilo. Našli se jiní zapálení dobrovolníci, a to je dobře,“ konstatuje s úsměvem skautská vedoucí.

„I když v posledním čase pracuji v Praze, na Tříkrálovou sbírku v Třebíči si udělám aspoň pár dní čas. Potěšilo mne, že některé z dětí, které kdysi chodily se mnou a již vyrostly, vytvořily samostatnou skupinku a pomáhaly mi v obcházení mého rajonu, který už nestačím se svými časovými možnostmi obejít. A protože jsou to mladí a šikovní koledníci, zvládli ještě i další ulice. To je pro mne povzbuzením, že i mladá generace má sociální cítění, vidí v takovéto aktivitě smysl, je ochotná podstoupit její nároky, dát svůj volný čas, aby bylo z čeho pomoci lidem, kteří to v životě mají z různých důvodů složité,“ říká jedna zasloužilá třebíčská kolednice.

DOPROVODNÉ AKTIVITY TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY

Tříkrálová sbírka se mnohde stala milou a očekávanou tradicí se „Třemi králi“ v kostýmech, se zpěvem koled. Spojuje lidi ochotné přispět potřebným lidem.

„Ve středu 4. 1. 2017 jsme navštívili se zpěvem koled a novoročním pozdravem klienty v našich stacionářích Úsměv a Domovinka,“ říká o koledování své skupinky ředitel třebíčské Charity Petr Jašek. „Pak naše cesta vedla k významnému regionálnímu partnerovi - do Jaderné elektrárny Dukovany a odpoledne jsme ještě stihli koledu na třebíčské radnici.“
Odpoledne 5. 1. 2017 patřilo Karlovo náměstí v Třebíči Charitě. Prošel zde průvod tří králů s doprovodem slona a koledníků v dobových kostýmech a poklonil se Ježíškovi v jesličkách. Tři krále i koledníky přivítal starosta Pavel Janata, popřál sbírce hodně zdaru. Pan děkan Jiří Dobeš požehnal koledníkům i obyvatelům našeho města. Zazněly známé koledy za doprovodu harmoniky pana Grosse, nechyběla soutěž pro malé zpěváčky, vánoční příběhy a zjevili se zde dokonce i dva obří andělé.

V sobotu 7. 1. 2017 se v Náměšti n. O. konal Tříkrálový průvod se třemi králi na koních a prostým lidem nesoucím dary do betléma. Ve stejný den odpoledne se z Kramolína vydal průvod se třemi králi v čele k rozhledně Babylon. Procházku zorganizoval Sbor dobrovolných hasičů a svým vytrubováním ji zpestřila skupinka trubačů a trubaček.    

V neděli 8. 1. 2016 se s Kašparem, Melicharem a Baltazarem vydala z přístavu v Kramolíně na Tříkrálovou plavbu po Dalešické přehradě loď Horácko.

Jak bude použita Tříkrálová sbírka 2017 v Oblastní charitě Třebíč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…