Třebíč: V Poušově bude nový most

16.02.2023 15:03 | Tisková zpráva

Most typu Bailey bridge v rekreační oblasti Poušov musel být v listopadu loňského roku uzavřen pro vozidla. Most byl konstruován pro auta do 2 tun, bohužel minimálně 15 procent projíždějících aut bylo nadměrně těžkých a na konstrukci mostu se to podepsalo.

Třebíč: V Poušově bude nový most
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Město má pravomocné stavební povolení pro vybudování nového mostu s chodníkem pro pěší a už v letošním roce začne s jeho výstavbou. Aktuálně je most upraven pro pěší a cyklisty. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Historie oprav mostu:

V roce 2012 proběhla každoroční prohlídka mostu typu Bailey bridge v Poušově, ze které vyplynulo, že technický stav mostu není havarijní, ale bude nutná jeho buď generální oprava, nebo výměna. Vzhledem k plánovaným dopravním investicím a stavbám a také masivním protestům občanů, kteří v Poušově bydlí, byl v roce 2014 tento most zpevněn a opraven (jak konstrukce, tak výdřeva). Tak, aby most mohl ještě další roky sloužit.  I v dalších letech každý rok velmi podrobně zkoumal mostní technik stav nejenom tohoto mostu, ale i všech ostatních ve městě.

Odbor dopravy a komunálních služeb nehledě na proběhlou komplexní opravu začal připravovat projekt na nový most. V roce 2015 byly v Třebíči uzavírky významných dopravních tahů, a to ulice Sportovní a také Karlova náměstí, kde v několika etapách probíhala rekonstrukce kanalizačních přípojek a také byl uzavřen příjezd od Velkého Meziříčí, kde probíhala výstavba nové silnice – tzv. narovnání zatáček na Pocoucov.

Při každé uzavírce významné a frekventované silnice musíme brát zřetel na to, že se zvýší počet projíždějících aut na ostatních, i spojovacích komunikacích.

V letech 2016 – 2017 byl již projekt připraven k realizaci. Bohužel bylo nutné zbourat a postavit Podklášterský most a Poušov byl jednou z objízdných tras pro občany Třebíče. Vzhledem k tomu, že probíhala také první etapa rekonstrukce Bráfovy třídy, nebylo možné most na delší dobu uzavřít. V roce 2017 proto proběhla další významná oprava tohoto mostu, aby se prodloužila jeho životnost.

Následně, v roce 2018, probíhala druhá etapa rekonstrukce Bráfovy třídy za úplné uzavírky, dále oprava mostu v Brněnské ulici, výstavba podchodu pod Sucheniovou ulicí a byl postaven nový most přes náhon v Poušově, čímž byla situace pro příští roky stabilizovaná. Výměnu mostu BB v Poušově byla naplánovaná na rok 2019.

Bohužel Kraj Vysočina při pravidelných prohlídkách zjistil, že je v extrémně havarijním stavu most v Hrotovické ulici a tato frekventovaná dopravní stavba musela být realizovaná.

V letech 2020 – 2022 byly kromě uzavřeného Karlova náměstí kvůli rekonstrukci uzavřeny další frekventované silnice, například Táborská, kde bylo nutné kompletně vyměnit kanalizaci a vodovod, ale také ulice Velkomeziříčská.

Vzhledem k tomu, že všechny tyto práce musí být koordinované a musíme zajistit průjezdnost města, není možné uzavřít v aktuální situaci, kdy chybí alternativní silnice při uzavírkách, tuto zkratku, když je uzavřena některá z frekventovaných silnic.

V roce 2022 byl stav mostu určen mostním technikem jako havarijní a musel být uzavřen. Výstavba nového mostu začne v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…