Třebíč: V Týnském údolí najdete geoexpozici i dendrologickou stezku

16.05.2020 16:01

V jarních měsících město Třebíč ve spolupráci se střediskem ekologické výchovy Chaloupky a Českým svazem ochránců přírody Kněžice realizovalo takzvanou geoexpozici. Jedná se o výstavu souboru osmnácti bloků hornin z Vysočiny, Znojemska a Pardubicka.

Třebíč: V Týnském údolí najdete geoexpozici i dendrologickou stezku
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Každý blok má na sobě opracovanou, vybroušenou a vyleštěnou plošku, aby bylo patrné, jak vypadá v ušlechtilém stavu. Zhruba kubíkové bloky byly na místo výstavy dováženy nákladními auty, vyložily je bagry, nakladače a jeřáby.

„Expozice pod širým nebem mohou využít základní i střední školy z Třebíče a okolí i veřejnost. O každém kameni se dozvíte více pomocí QR kódu, který je včetně popisu lokality výskytu horniny a druhem horniny umístěn na popiskách. Lidé zde najdou také informační tabuli s mapou exponátů. Geoexpozice zároveň doplní nabídku turisticky zajímavých míst v Třebíči. Nechybí v ní totiž horniny, ze kterých je postavena třebíčská Bazilika sv. Prokopa, sochy, náhrobky a pomníky na území města,“ popsal venkovní výstavu kamenů starosta Pavel Pacal.

Jednotlivé exponáty jsou na stezce uspořádány podle vzniku – vyvřelé, usazené a přeměněné. Nejtěžší kámen výstavy váží 3,7 tuny a jedná se o žulu (granit) z Bílého kamene u Jihlavy. Nejmenší je půltunový hadec z Hrubšic u Oslavan. Realizace výstavy stála město 321 tisíc korun.

Stromová stezka s tajenkou

Dalším zajímavým projektem je dendrologická stezka, nebo také Keltský stromový kalendář. Ten je také v Týnském údolí vybudován jako stezka asi dva kilometry dlouhá a je na ní 21 zastavení, 21 stromů. U každého stromu je cedulka s číslem a QR kódem, po jehož načtení se zobrazí zajímavosti o stromu a informace o možných vlastnostech lidí narozených ve znamení daného stromu.

Na hrázi Vodovodního rybníka je umístěna informační tabule. Na stezce, kterou realizovala ZŠ Kpt. Jaroše a Chaloupky ve spolupráci s městem nechybí ani parkové lavičky.

Ke stezce patří zábavná hledačka (quest) Stromy v hádankách. Ke každému zastavení – stromu - je vytvořena veršovaná hádanka. Odpovědí na hádanku získají návštěvníci název stromu a vyřešením všech 21 hádanek vyluští celou tajenku. Ke questu je zhotovena hrací karta, kde jsou uvedeny všechny důležité informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …