Třebíč: Židovská škola teď vypadá jako kdysi

27.08.2013 15:30

Historické centrum města Třebíče je od nynějška o trochu hezčí. Krášlí ho bývalá židovská škola, která prošla velkou proměnou svého vzhledu. Radnice vrátila domu jeho původní podobu.

Třebíč: Židovská škola teď vypadá jako kdysi
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Jednopatrový dům číslo popisné 58 stojí v ulici Leopolda Pokorného. Je majetkem města a sídlí v něm Charita. Barokní dům s cennými klenbami utrpěl v druhé polovině 20. století, kdy prošel nežádoucí modernizací vzhledu. Objekt se sice nachází v lokalitě UNESCO, ale sám o sobě památkou dosud není. Jelikož město usiluje o jeho prohlášení za nemovitou kulturní památku, zadalo studii k obnově původní podoby fasády. Podle ní se pak před dvěma lety vyměnila okna v patře.

Standardní okna ve stylu kulturních domů ze sedmdesátých let nechala radnice nahradit kastlovými. Jsou členěná ve tvaru latinského kříže s pevně vsazeným poutcem v horní třetině. Následně přišla na řadu letos v létě fasáda. Na základě archívních podkladů a fotodokumentace provedl odbor správy majetku a investic města věrohodnou rekonstrukci výrazu uliční fasády. Z hlediska architektonického stylu se jedná o historismus 19. století.

Dům patřil v 18. století kupecké rodině rychtáře Schnabela. Kromě obytných místností se v něm nacházela ještě palírna, výčep kořalky a stáje. Simon L. Bauer věnoval dům v roce 1867 židovské obci, aby v něm mohla zřídit židovskou německou školu. Ta v něm působila až do začátku 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…