Třebíč připravuje nové lákadlo pro turisty

14.04.2019 11:44

Téměř dvě stě let starý kruhový větrný mlýn na Kanciborku chce město zrekonstruovat a udělat z něj lákavý turistický cíl. Rozšíří tak nabídku zajímavých míst, která mohou lidé v Třebíči vidět a navštívit.

Třebíč připravuje nové lákadlo pro turisty
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Chceme větrný mlýn zpřístupnit veřejnosti. V současné době zpracováváme studii, která bude překlopena do projektové dokumentace a vyvrcholí stavebním povolením a samotnou rekonstrukcí,“ popsal aktuální stav starosta Pavel Pacal a dodal, že hotovo by mělo být už příští rok. Expozice, které návštěvníci budou moci ve větrníku vidět, se teprve připravují.

Poslední velké stavební úpravy větrníku jsou ze 70. let minulého století. Před dvěma lety se radnice pustila do opravy šindelové střechy, protože dovnitř už zatékalo. Mlýn je technickou památkou. Pro navození iluze větrného mlýna měl lopatky poháněné elektromotorem. I s nimi počítá plánovaná rekonstrukce.

Zájem turistů o Třebíč stoupá. Ukazují to statistiky, které zaznamenávají třebíčská turistická informační centra. Zatímco v roce 2017 navštívilo Třebíč celkem 132 tisíc turistů, v loňském roce jich bylo již téměř 148 tisíc.  Návštěvnost tedy meziročně stoupla o 11,7 %. Radnice si od nově otevřeného větrníků slibuje další navýšení počtu turistů.

Historie větrného mlýna
Mlýn byl postaven v roce 1836 pro potřeby Budischowského závodů a mlela se v něm smrková i borová kůra na takzvané tříslo. To sloužilo koželuhům k čištění kůží. Od počátku 20. století je vlastníkem město Třebíč. V mlýně byly byty až do roku 1977.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…