Třeboň: Třeboňští kapři se budou opět blýskat

04.03.2021 9:15

Město Třeboň se rozhodlo v minulém roce opravit sousoší obřích kaprů na kruhovém objezdu ležícím na hlavním tahu silnice I/34 a ulice Táboritská. Kapři získali časem patinu a v některých místech jsou drobně poškození.

Třeboň: Třeboňští kapři se budou opět blýskat
Foto: Třeboň
Popisek: Třeboň

Autorem tohoto sousoší byl akademický sochař Jan Nálepa. Ten proslul mimo jiné tím, že je jediným umělcem, který kdy portrétoval umělce Salvatora Dalího.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Za svůj život vytvořil Josef Nálepa okolo 150 sochařských portrétů významných osobností českého kulturního a společenského života. Byly to například busty Vlastimila Brodského, Radovana Lukavského či Karla Gotta. V Třeboni zanechal svou stopu nejen v podobě sousoší kaprů, ale i vílu Pergolínu nebo sochu Jakuba Krčína v Krčínově domě.

„Město Třeboň oslovilo dědičku autorských majetkových práv akademického sochaře, která nás přímo odkázala na uměleckého štukatéra, který se na výrobě sousoší podílel a je tedy seznámen se správnými postupy pro opravu sousoší a obnovu nátěrů. Náklady na opravu byly vyčísleny na 250 tis. Kč. Jedná se o jednu z dominant Třeboně a je to mnohdy první významný bod, který turista při příjezdu do města vidí. Tudíž jsme se rozhodli, že do oprav půjdeme. Oslovili jsme Rybářství Třeboň Hld., shodli jsme se, že vnímáme sousoší kaprů jako významný prvek ve městě a potřeba oprav je na místě. Rybářství přispělo na opravu polovinou z částky, čehož si moc vážíme a děkujeme.“ doplnil informaci starosta PaedDr. Jan Váňa.

Rada města schválila uzavření smlouvy o bezúplatném plnění s Rybářstvím Třeboň a tím přijala polovinu z částky na opravu do rozpočtu. Oprava se uskuteční na jaře tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.