Třinec: Město má nové instruktážní video pro zvládání krizových situací

04.07.2022 9:37 | Tisková zpráva

Co znamenají jednotlivé zvuky sirén? Jak se zachovat v případě nebezpečí? Co sám mohu udělat pro své větší bezpečí? Tyto a další otázky najdou odpověď ve videomanuálu, který pro své občany připravilo město Třinec.

Třinec: Město má nové instruktážní video pro zvládání krizových situací
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Bezpečnost občanů považuje za důležitou každá samospráva. V případě města jako je Třinec, ve kterém funguje jeden z největších průmyslových podniků v Česku – Třinecké železárny, musí být bezpečnost občanů naprostou prioritou,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Události z konce loňského roku, kdy došlo k úniku vysokopecního plynu z plynojemu hutě na Borku, nastartovalo proces, jehož výsledkem je aktualizovaný a rozšířený videomanuál pro zvládání krizových situací. Třinec tímto spouští seriál videí ke zvládání krizových situací a chce do budoucna motivovat své občany k seznámení s žádoucím chováním vedoucím v sebeochraně.

Videa jsou ke stažení ZDE (odkaz Krizové řízení, část „Časté odkazy“ na úvodní stránce města)

V první fázi jde o video, které se zaměřuje na únik nebezpečných plynů z areálu třinecké hutě. Občané získají nejen informace o tom, jak spolu komunikují hasiči a další složky integrovaného záchranného systému, vedení města a železáren, ale získají i praktické návody a rady, jak se v takových situacích chovat. „Samozřejmě, že metodické pokyny byly k dispozici i dříve, ale až v praxi se ukázalo, že v rámci komunikace mezi složkami integrovaného záchranného systému (IZS), hasiči TŽ a vedením města, je co zlepšovat. Systém hlášení je poplatný době vzniku, zákonné úpravě a resp. není nastaven na aktuální možnosti komunikace,“ vysvětlila primátorka města Věra Palkovská. V této souvislosti primátorka na zasedání zastupitelstva ukázala i jednoduchý „kabelkový manuál“. Jde o seznam kroků, o které se musí postarat členové krizového štábu bezprostředně po vypuknutí nějaké krizové situace. „Je to manuál, který nosím neustále u sebe, a když se něco stane třeba ve dvě hodiny ráno, pomůže nám se rychle zorientovat a jednat,“ objasnila primátorka.

Instruktážní videa ukazují, kde čerpat oficiální a přesné informace, jaká opatření se v případě úniku plynu přijímají, jak mezi sebou jednotlivé subjekty komunikují, kdy zasedá krizový štáb a taktéž, jak by se měl každý chovat a čeho se vyvarovat.

Veškeré tyto materiály budou jednoduše, viditelně a rychle ke stažení na webových stránkách města, na sociálních sítích a s propagací pomohou i regionální média a televize. „Ne každý je na Facebooku. Město proto uvažuje o dalších možnostech, aby se potřebné informace dostaly k občanům včas. Aktivní v tomto směru začne být město i na školách, v klubech důchodců a firmách. Pravidelná cvičení v minulosti sloužila hlavně pro potřeby prověření činnosti složek IZS ve zvládání krizových situací. S ohledem na aktuální vývoj ve světě by stálo za to zvážit, zda by se cvičení v budoucnu konala za aktivní spoluúčasti občanů, a vytvořily by se podmínky pro jejich zapojení a aktivní účast při zajištění vlastní bezpečnost v krizových situacích,“ říká primátorka města.

Město půjde ještě dále a podobné materiály a instruktážní videa vzniknou i pro případ dlouhodobého výpadku proudu (black out), úniku chemikálií či plynu přímo ve městě, povodní, tornáda, velkého požáru a podobně. „Asi cítíme všichni, že ve společnosti roste napětí. Naší snahou je ukázat lidem, že jsme připraveni různé situace zvládnout, ale potřebujeme k tomu jejich součinnost. Chceme motivovat lidi k sebeochraně. Sami můžeme udělat hodně pro to, abychom se ochránili a nevystavovali se ještě většímu zbytečnému riziku a to jen z důvodů neznalosti procesů a možností s řešením krizových situací,“ dodala primátorka města Třinec. Rovněž složky IZS vylepší práci s těmi občany, kteří chápou probíhající procesy a umožní bezchybnou a společnou součinnost se zvládáním krizových situací.

Instruktážní video - Mimořádná událost. Postup hasičů TŽ, Policie ČR, Městské police, záchranářů, komunikace vedení města a třinecké hutě + doporučené chování obyvatel v případě úniku plynu z areálu Třineckých železáren.
Video je ke stažení ZDE!

Animace - Mimořádná událost. Doporučené chování obyvatel v případě úniku plynu z areálu Třineckých železáren.
Video je ke stažení ZDE!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…