Třinec: Na jarní úklid odpadových stanovišť navazuje letní cyklus

27.06.2021 17:02 | Zprávy

V Třinci budou opět probíhat kompletní úklidy prostranství pod nádobami na separovaný odpad. Popeláři žádají občany, aby odstavenými auty neblokovali přístup ke kontejnerům.

Třinec: Na jarní úklid odpadových stanovišť navazuje letní cyklus
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Naší zaměstnanci zvedají hydraulickou rukou velké nádoby na separovaný odpad a přemisťují ručně i kontejnery na kolečkách, aby i pod nimi mohli důkladně vše zamést. Kromě drobného smetí odvážejí kusy nábytku, sportovní náčiní, kočárky, především pak kartonové krabice a další věci, které na zem k popelnicím nepatří,“ uvádí vedoucí komunálních služeb společnosti SMOLO CZ Tomáš Ondraszek s tím, že během jednoho úklidového dne popeláři smetou a odvezou zhruba půl tuny nepořádku.

V sobotu 26. 6. proběhla očista na sídlišti Terasa (Malá Lidická, Ulice Horní), dále v části Kamionka (Hutnická, Požárnická, točna, rezidence, Výstavní) a částečně v Lyžbicích. O dalších sobotách bude úklid v Lyžbicích a následně Za Tratí pokračovat.

„Popelářská vozidla nejsou vybavena pro úklid prostranství a svozová firma je povinna uklidit odpad, který se vysype při manipulací s nádobami. Lidé však nechají odpadky, které jim vypadnou cestou k popelnici, nepotřebné věci odkládají přímo na chodník nebo k nádobám, i když nejsou plné,“ doplňuje Ondraszek s tím, že ne vždy je možné prostranství uklidit, protože na sídlištích jsou stanoviště často blokována odstavenými auty, někdy těžká technika mezi vozidly zaparkovanými po obou stranách komunikace vůbec neprojede.

Stále platí, že v ulicích lidé pohazují nejvíce prázdné kartonové obaly ze zásilkových obchodů nebo z výrobků. Lidem se je nechce rozložit a vložit do modrého kontejneru. Přitom pokud lepenka a papír zmoknou, tak už se nedají recyklovat a musí se ručně posbírat do komunálního odpadu.

Jen na území Třince jsou stovky stanovišť, většinou vybavené třemi nádobami na separovaný a černými na směsný komunální odpad. Na některých stanovištích jsou i kontejnery na bioodpad, ale také na jedlé tuky, vyřazené elektro nebo oblečení.

V Třinci společnost SMOLO CZ pravidelně sváží a dále zpracovává obsah více 650 tzv. zvonů na separovaný odpad, 410 tzv. „bobrů“ na směsný komunální odpad, dále téměř 700 kusů padesátilitrových košů, přes 4 500 menších popelnic u rodinných domků.

Jak dlouho pořádek v centru na stanovištích vydrží, bude záležet i na občanech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…