Třinec: Pomáháme prodloužit život starým bicyklům

11.05.2020 14:47

Již potřetí můžete darovat dětem i dospělým stará, již nepotřebná kola v rámci programu Kola pro Afriku. Akci od 11. do 28. května pořádá Charita Třinec a skupina Smolo na bicykly zdarma zapůjčí přepravní kontejner, do kterého budou moci lidé v areálu Charity kola vkládat.

Třinec: Pomáháme prodloužit život starým bicyklům
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Díky našemu společnému úsilí – spojením soukromých firem a Charity - můžeme prodloužit život velamoskám, eskám, favoritkám, bmxům, oplpranům … a zjednodušit život lidem v jedné z nejchudších oblastí světa,“ uvedl Josef Sodzawiczný ze skupiny Smolo, která je ve svém oboru jedničkou v Moravskoslezském kraji.

Bicykl je na černém kontinentu stále pro mnohé jedinou možností, jak se dostat do práce nebo do kilometry vzdálené školy. Škola to je vzdělání, svoboda finanční i lidská, vyhlídka na lepší život. Gambie, kam kola z Česka po kompletaci a opravě putují, je zaostalý zemědělský stát, nejmenší rozlohou na africkém kontinentu. Jde o úzkou nížinu, kde nejvyšší „hora“ má 53 metrů.

„Jako odpadová skupina klademe důraz na společenskou odpovědnost a ekologii, máme četné projekty pro dobrou věc. Tento projekt podporujeme od samého začátku,“ doplnil Josef Sodzawiczný.

Charita Třinec pořádá sběr kol
pro charitativní projekt „Kola pro Afriku“

Starší kola, která Vám překážejí v garáži, udělají obrovskou radost lidem a hlavně dětem v Africe. Díky charitativním projektům v posledních letech přibývá dětí, které se ke vzdělávání dostávají na kole. Kolo znamená v Africe cestu ke vzdělání, vzdělání představuje cestu ke svobodě, ke svobodě rozhodování o svém životě, o svém zítřku. Díky projektu „Kola pro Afriku“ mají odložené české bicykly dvě duše – když jedna bicyklová duše v České republice doslouží, druhá bicyklová duše najde ještě uplatnění u gambijských školáků v Africe.

V měsíci květnu 2020 bude probíhat v Charitě Třinec sběr jízdních kol. Charita Třinec je zapojena do projektu „Kola pro Afriku“ (ZDE) a je jedním ze sběrných míst. Sběr kol bude probíhat za podpory odpadové skupiny SMOLO, která bezplatně zapůjčila kontejner na sběr kol, také za podpory firmy Quadtrans CZ s.r.o. – pan Jachnicki, která kamionem odveze kola do Ostravy Koblova, kde budou kola opravena a připravena na cestu do Afriky. V roce 2019 jsme takto vybrali 195 kol, v roce 2018 to bylo 117 kol.

Sběr kol bude probíhat v termínu 11. 5. – 28. 5. 2020. Kola lze přivážet na Charitu Třinec, ulice Lidická 1272 (za hotelem Steelhouse), kontakt pan Josef Kubaczka, tel. 558 993 587, v Řece u paní Věry Kubíčkové (třetí dům nad obchodem), kontakt tel. 737 482 887, ve Stříteži u prodejny MIKS, kontakt paní Halina Zawadzká, tel. 774 590 166.

Bližší informace můžete najít na stránkách ZDE, na FC stránkách Charity Třinec, na stránkách skupiny SMOLO (ZDE).

Děkujeme všem dárcům, dobrovolníkům a podporovatelům.

Za Charitu Třinec
Monika Byrtusová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…