Třinec: V sobotu se bude uklízet okolí vodní nádrže Slezská Harta

29.04.2022 10:11 | Tisková zpráva

Každoroční úklid Slezské Harty, která je nejen rájem pro sportovní rybáře, ale také zdrojem pitné vody pro náš region, proběhne po covidové odmlce v poslední dubnovou sobotu.

Třinec: V sobotu se bude uklízet okolí vodní nádrže Slezská Harta
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Slezská Harta je oblíbeným místem výletníků, ale s tím, je spojeno také velké množství odpadků, které zanáší břehy a okolí. Náklady na odvoz a zpracování obrovského množství různého odpadu se na sebe vzala specializovaná společnost SMOLO CZ.

„Harta je pro každého rybáře srdeční záležitostí. Břehová linie vodního díla je velmi dlouhá, má asi 50 kilometrů. Rybáři zde uklízí od roku 2000 a každoročně zde sesbíráme několik tun smetí. Vždy jsme měli problém zajistit prostředky na svoz a likvidaci sesbíraných odpadů. Letos nám vyšla vstříc odpadová firma SMOLO CZ, která mimo jiné provozuje v Horním Benešově skládku. Zaplatí pytle, odvoz i likvidaci odpadů, proto můžeme sezvat více odborníků a vyčistit více lokalit,“ říká Libor Kocinec z Územního výboru Českého rybářského svazu v Ostravě.

Povodí Odry dalo k dispozici člun, který sveze pytle z nepřístupných míst na jedno, kde se naloží do kontejneru. Českému rybářskému svazu se letos také podařilo zajistit podporu starostů okolních obcí.

Letošní akce bude podle Kocince mimořádná i díky počtu zapojených obcí a organizací.

Slezská Harta je poslední velkou přehradou vybudovanou v České republice. Je dlouhá sedmnáct kilometrů, zatopená plocha má rozlohu 900 hektarů. Je zdrojem vody pro vodárenskou nádrž Kružberk, který je důležitým vodním zdrojem Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…