Třinec: Z vánočních stromků bude do léta kompost

06.02.2021 7:35

Pro letošní rok skončil v Třinci svoz vánočních stromků. Popeláři jich v několika turnusech sebrali zhruba tisícovku. Nyní se proměňují na kompost. Pro tento certifikovaný produkt si jezdí občané z širokého okolí, ale také obce nebo zahradnické služby.

Třinec: Z vánočních stromků bude do léta kompost
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„Jehličky, smrčky nebo borovičky zaměstnanci kompostárny postupně drtí na dřevní štěpku, která se přimíchává do dalšího, biologicky rozložitelného odpadu, který svážíme z regionu,“ uvedl Tomáš Ondraszek, vedoucí komunálních služeb společnosti SMOLO CZ.

Bioodpad prochází v kompostárně samovolným zahříváním až na 78 °C, zaměstnanci udržují v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelně hmotu provzdušňují. Fermentování trvá 6 až 8 týdnů, dozrávání pak trvá 3 až 4 měsíce.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

„Třinecký kompost patří ke špičkovým, splňuje přísné limity a podléhá pravidelným kontrolám pracovníků Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kteří k nám jezdí odebírat vzorky na potvrzení mikrobiální nezávadnosti, na vyloučení přítomnosti škodlivin a další velmi podrobná kritéria,“ říká vedoucí kompostárny a sběrného dvora SMOLO CZ Petr Klus a dodává, že loni se v třinecké kompostárny vyrobilo zhruba 1 867 000 kilogramů kompostu. Zpracovává se tu především pokosená tráva, listí, větve a rostlinné zbytky ze zahrádek a domácností dodávané prostřednictvím městského systému sběru bioodpadu, z údržby veřejné zeleně nebo ze sběrných dvorů.

Kompost představuje přirozený cyklus v navracení živin do přírody. Používá se k výsadbám, pro zlepšení vlastností půd, polí a zahrádek, při výsadbě stromů i okrasných dřevin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…