„Jehličky, smrčky nebo borovičky zaměstnanci kompostárny postupně drtí na dřevní štěpku, která se přimíchává do dalšího, biologicky rozložitelného odpadu, který svážíme z regionu,“ uvedl Tomáš Ondraszek, vedoucí komunálních služeb společnosti SMOLO CZ.
Bioodpad prochází v kompostárně samovolným zahříváním až na 78 °C, zaměstnanci udržují v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelně hmotu provzdušňují. Fermentování trvá 6 až 8 týdnů, dozrávání pak trvá 3 až 4 měsíce.
„Třinecký kompost patří ke špičkovým, splňuje přísné limity a podléhá pravidelným kontrolám pracovníků Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kteří k nám jezdí odebírat vzorky na potvrzení mikrobiální nezávadnosti, na vyloučení přítomnosti škodlivin a další velmi podrobná kritéria,“ říká vedoucí kompostárny a sběrného dvora SMOLO CZ Petr Klus a dodává, že loni se v třinecké kompostárny vyrobilo zhruba 1 867 000 kilogramů kompostu. Zpracovává se tu především pokosená tráva, listí, větve a rostlinné zbytky ze zahrádek a domácností dodávané prostřednictvím městského systému sběru bioodpadu, z údržby veřejné zeleně nebo ze sběrných dvorů.
Kompost představuje přirozený cyklus v navracení živin do přírody. Používá se k výsadbám, pro zlepšení vlastností půd, polí a zahrádek, při výsadbě stromů i okrasných dřevin.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV