Třinec a Český Těšín: Občané letos darovali celkem 289 kol

30.05.2021 12:50

Při organizaci sbírky Kola pro Afriku odpadářská společnost SMOLO CZ spolupracovala v Třinci podruhé a v Českém Těšíně poprvé. Zapůjčili jsme zdarma kryté kontejnery a do Ostravy-Koblova odvezli tři plně naložená nákladní auta. Projekt chrání životní prostředí, dává práci a usnadňuje cestu za vzděláním.

Třinec a Český Těšín: Občané letos darovali celkem 289 kol
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Lidé vozili nebo nosili veškeré typy bicyklů. Hodně staré, novější, dětské, dámské i pánské, horáky i silniční. Darovali také malá kola pro předškoláky, dětské sedačky na kola nebo helmy. Tyto dary Charita použije pro potřebné maminky v Třinci.

Děkujeme všem lidem, kteří mají chuť se s námi zapojit do dobré věci. Sbírka zachrání stará kola před skládkou a prodlouží výrobkům život, současně šetří suroviny. Dále dá práci znevýhodněným pracovníkům při kompletaci a opravách darovaných kol a koneckonců umožní dětem v Gambii cestu do desítky kilometrů vzdálených škol.

Na darovaných kolech začnou hned pracovat zaměstnanci, kterým společnost Kola pro Afriku dává práci a pomáhá získávat nové dovednosti. Všechna postupně rozeberou, vyčistí, opraví, kompletují je a lakují. Kola určena pro africké školy se opět rozloží do přepravních boxů, aby zabraly co nejméně místa.

Bicykly, které se do těžkého terénu nehodí, třeba silniční, se po opravách a kompletaci prodávají v Česku. Výtěžek pomáhá celý projekt financovat. Takže nic, kromě starých plášťů, nekončí na skládce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…