Trutnov: Ani letos město nezahálí s opravou drobných památek

24.07.2022 14:47 | Tisková zpráva

Město Trutnov přistupuje zodpovědně a systematicky k péči o drobné památky. Obnovuje a rekonstruuje kříže, boží muka, pomníky, interiéry kostelů i kaplí. V posledních pěti letech investovalo do jejich oprav a údržby 9,5 milionu korun.

Trutnov: Ani letos město nezahálí s opravou drobných památek
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Letos byl pro rozsáhlejší obnovu vybrán pomníček, respektive křížek se sousoším Piety před mostem v Bohuslavicích. „Tento pomníček je od 80. let 20. století zasypán víc než půl metru v náspu chodníku. Má sice novodobý betonový kříž, ten ale již vlivem koroze výztuže praská. Takto znehodnocen byl při stavbě mostu přes Úpu. Vytvoříme proto nový základ a pořídíme i nový pískovcový kříž. Památka tak získá původní a reprezentativní vzhled,“ říká k opravě Vlastimil Grof, z Odboru rozvoje města MěÚ Trutnov.

Dalšími památkami, na kterých letos město provede nutnou pravidelnou údržbu, je soubor šesti pomníků/křížů z oblasti Babí a Horního Starého Města. Všechny byly opraveny před více než 15 až 20 lety, tudíž nyní potřebují jen restaurátorské ošetření. „Památky očistíme od řas, mechů a prachu, vybarvíme nápisy a celkově je zakonzervujeme proti vodě, aby dřívější oprava vydržela déle,“ upřesňuje Vlastimil Grof.

Veškeré výše uvedené práce provede na základě výsledku výběrového řízení kameník Oldřich Hnětynka z Jablonce nad Nisou, dohromady za necelých 300 000 korun. Opravovat se bude od srpna do října. V dalších letech se trutnovská radnice zaměří na údržbu drobných památek v oblasti Volanova a Bojiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…