Trutnov: Elektrárna Poříčí je oblíbeným místem tréninku záchranářů

22.05.2018 13:45

První ze dvou cvičení, která proběhnou tento týden zažila elektrárna v Trutnově – Poříčí. V pondělí si příslušníci Hasičského záchranného sboru Trutnov vyzkoušeli jak zachránit sebevraha, který chce skočit z komína vysokého 100 metrů.

Trutnov: Elektrárna Poříčí je oblíbeným místem tréninku záchranářů
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Náročná cvičení záchranářů testují fyzickou i psychickou připravenost a odolnost proti stresu. „Jsme rádi, že jsme si mohli v areálu elektrárny reálně vyzkoušet zásah na komíně, který je nejvyšším bodem v okolí. Prověřovací cvičení členů naší jednotky je velmi důležité a záchrana lidí, kteří se ocitli v ohrožení života, je v naší práci poměrně častá,“ upřesňuje nprap. Robert Gottwald z Hasičského záchranného sboru, který byl velitelem celého zásahu.

Pět hasičských aut, včetně plošiny s výsuvným žebříkem 30 metrů a 14 příslušníků sboru, po příjezdu na elektrárnu vše vypadalo jako scéna z akčního filmu. Vše naštěstí bylo jen cvičně.

„Havarijní cvičení je nedílnou součástí naší práce a slouží především k prevenci a kontrole. Vyzkoušíme nejen sebe, ale prověříme součinnost příslušníků, psychologa, lezců, kteří musí vylézt na 100 metrový komín s ostatními příslušníky. Vyzkoušíme i veškerou techniku nutnou k zásahu,“ vysvětlil mjr. Ing. Jiří Bo?hm, velitel stanice HZS Trutnov.

„Rádi umožníme záchranářům podobná cvičení. Je to i v našem zájmu, kdybychom potřebovali pomoc při neočekávané události, víme, že záchranáři budou připraveni,“ říká Martin Hrubý, ředitel Elektrárny Poříčí, Hodonín. „Další cvičení nás čeká v pátek, Báňská záchranná služba z Odolova bude podle scénáře havarijního cvičení pro rok 2018, trénovat vyhledání, vyproštění a záchranu osoby z prostor zasažených jedovatým plynem – CO, upřesňuje Martin Hrubý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…