Trutnov: Historické varhany v kapli sv. Tekly jsou jako nové

08.01.2016 13:12 | Zprávy

Zrekonstruovaná kaple sv. Tekly v Babí u Trutnova se může pochlubit opravenými varhany. „Město Trutnov systematicky opravuje i menší církevní stavby v okolí. Před dvěma lety jsme světili opravenou kapli ve Studenci, nyní jsme dokončili rekonstrukci varhan v Babí,“ zmiňuje Ivan Adamec, starosta Trutnova. Přímá investice v loňském roce činila 680 tisíc korun.

Trutnov: Historické varhany v kapli sv. Tekly jsou jako nové
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Předmětem opravy byla záchrana varhan před další destrukcí od dřevokazného hmyzu a jejich zprovoznění včetně obnovy historicky původního stavu. Byly vyměněny vzdušnice, traktura a vzduchové rozvody včetně některých píšťal či klaviatura. Součástí opravy byla rekonstrukce původního uspořádání hracího stolu. Práce provedl varhanář a restaurátor Jiří Červenka z Jakubovic u Lanškrouna. „Varhany jsou zrekonstruovány do své původní podoby z počátku 20. století a návštěvníci si tak budou moci vychutnat ničím nezkreslený původní zvuk,“ vysvětluje starosta Trutnova Adamec. „I malé církevní stavby jsou pro náš region důležité. Jsou po desetiletí součástí našich životů a nyní mohou plnit novou společenskou roli. Věřím, že se opravená kaple stane místem pro pořádání koncertů nebo setkávání místních obyvatel,“ prozrazuje Ivan Adamec.

Do roku 1990 byl objekt v havarijním stavu. Postupně byla opravena střecha, proběhla sanace vlhkosti, došlo k přeložení dlažby, opravě fasády a renovaci mobiliáře. V roce 2015 nechalo město zrestaurovat obrazy a dokončit celkovou rekonstrukci varhan. V letošním roce bude kapli a také novému zvonu, který byl v prosinci odlit ve zvonařské dílně, požehnáno a objekt tak bude předán do užívání veřejnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…