Trutnov: Kino Vesmír začíná novou kapitolu

11.09.2023 7:29 | Tisková zpráva

Trutnováci se dočkali. Ve čtvrtek 7. září se otevřelo kino Vesmír. Jeho rekonstrukce začala v létě 2021 a o rok se protáhla. „Situace byla složitější, než se předpokládalo. Už původní stavba z 20. let byla odvážná, ovšem zásahy do nosných konstrukcí provedené při rekonstrukci v 70. letech byly z hlediska statiky destruktivní. Přestože byl proveden stavební průzkum, na tyto vady bohužel nebylo možné přijít. Byly skryté zejména pod podhledy a obložením stěn. Se vším si zhotovitel stavby naštěstí poradil, ale bohužel se celá rekonstrukce protáhla,“ vysvětluje Michal Rosa, starosta města Trutnova, a dodává že, „Trutnovákům, kteří na otevření kina trpělivě čekali, patří velký dík. Věřím, že o to více si nyní užijí nové prostory a filmové zážitky.“

Trutnov: Kino Vesmír začíná novou kapitolu
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Nové kino má nyní dva promítací sály. Velký s názvem „Modrá galaxie“ má kapacitu 256 diváků a menší s názvem „Červený trpaslík“, který je určený převážně pro artová představení, pojme až 39 diváků. „V tomto sále se nám podařilo instalovat nejlepší možnou audiotechniku ATMOS. Ve velkém sále nebylo možné toto ozvučení provést kvůli historickému stropu. Ten je jedinou zcela dochovanou částí původní stavby a nám se ho s vynaložením nemalých nákladů podařilo zachránit,“ upřesňuje trutnovský starosta. Ve vstupní hale se návštěvníci mohou těšit na nabídku občerstvení a oproti původnímu stavu byla navýšena kapacita toalet. Díky bezbariérovému řešení je rekonstruované kino pohodlně přístupné také tělesně postiženým osobám.

Rekonstrukci kina Vesmír provedla společnost BAK, stavební společnost, a. s. Finální náklady na zmodernizované kino jsou necelých 119 milionů korun. Radnice však uspěla se žádostí o dotaci z Ministerstva kultury ČR, která činí téměř 69 milionů korun. Projekt byl konkrétně podpořen Regionálním rozvojovým fondem.

První promítaný film, na který diváci mohou přijít, bude Mission: Impossible Odplata – první část. Ti, které však více zajímá průběh rekonstrukce a chtějí si prostory důkladně prohlédnout, se mohou zúčastnit Dnů evropského dědictví v sobotu 9. září, kdy bude starosta města, který byl se svojí manželkou Martinou zároveň autorem rekonstrukce, zájemce kinem provádět a odpovídat na jejich dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…