Trutnov: Rekonstrukce pěší zóny začne v létě

29.05.2020 13:51

Rekonstrukce pěší zóny na Horské ulici v Trutnově je za dveřmi. Už 1. července zahájí stavební společnost Gardenline, s. r. o., rekonstrukční práce. Opravená pěší zóna bude mít nový povrch, nové veřejné osvětlení, lavičky či odpadkové koše. Obnoven bude i vodní prvek.

Trutnov: Rekonstrukce pěší zóny začne v létě
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Dlouho očekávaná rekonstrukce pěší zóny na Horské ulici v úseku od Krakonošova náměstí po náměstí Republiky je tu. Město Trutnov na její novou podobu vyhlásilo architektonickou soutěž v listopadu 2017, kterou ve spolupráci s Českou komorou architektů připravovalo od roku 2016. Z 13 návrhů vybrala odborná komise jako vítězný návrh č. 1 od autorů Ing. arch. Martina Hájka, Ing. arch. Václava Hájka a Ing. arch. Lukáše Kemra. „Smyslem celé soutěže bylo vytvořit návrh reorganizace veřejného prostoru s prioritním pohybem chodců. Zásobovací doprava pro jednotlivé objekty v této části Horské ulice by měla být koncipována tak, aby došlo k eliminaci kolizních míst pěších se zásobováním i ostatní dopravou. Pěší zóna musí mít vysokou estetickou hodnotu. Neměla by plnit jen funkci dopravní, ale i pobytovou, odpočinkovou a reprezentační,“ vysvětluje Ivan Adamec starosta města Trutnova.

Rekonstrukce pěší zóny bude zahájena 1. července. Dodavatelem stavby je společnost Gardenline, s. r. o., z Litoměřic, která vyhrála veřejnou zakázku s nabídkovou cenou necelých 44 milionů korun včetně DPH. Oprava je rozdělena do dvou fází. Do první etapy spadá úsek od Krakonošova náměstí po Svatojanské náměstí, včetně. Druhá etapa bude postupovat směrem od Svatojanského náměstí podél obchodního domu Máj až k náměstí Republiky. Hotovo by mělo být do konce června 2021. „S dodavatelem stavby jsme akci naplánovali tak, abychom co nejméně omezili provoz obchodů a restaurací a pohyb občanů na pěší zóně,“ říká Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova.

V rámci opravy dojde k přeložce sítí, k pokládce nové žulové dlažby včetně žulových obrubníků, k vytyčení zón pro pěší a zásobování, výměně veřejného osvětlení, městského mobiliáře (laviček, odpadkových košů) a zároveň bude obnoven vodní náhon na Svatojanském náměstí.

Rekonstrukce v takovém rozsahu se však neobejde bez dopravních omezení. Aktuální informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách města, na facebookovém profilu města a v mobilní aplikaci Můj Trutnov. Odbor rozvoje města MěÚ Trutnov, případně dodavatel stavby, zároveň dle aktuální potřeby postupně osloví všechny subjekty na pěší zóně, kterých se rekonstrukce a omezení dotknou. „Oprava na takto frekventovaném místě s sebou přinese i jistá omezení, nicméně věřím, že občané i řidiči budou trpěliví. Odměnou bude moderní, vzdušné a bezpečnější centrum města,“ uzavírá trutnovský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…