Trutnov: Svoz bioodpadu je prodloužen do listopadu

26.10.2020 7:34

Dobrá zpráva pro všechny trutnovské občany, kteří třídí bioodpad. Ten měl být původně svážen do konce října. Radnice se však dohodla se svozovou firmou o prodloužení svozu až do konce listopadu.

Trutnov: Svoz bioodpadu je prodloužen do listopadu
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Svoz biologicky rozložitelného odpadu, tzv. bioodpadu, provádí v Trutnově společnost Transport Trutnov, s. r. o. Letos se se svozem začalo na začátku dubna a dle smlouvy s městem měl být bioodpad svážen do konce října. „Klimatické podmínky však jsou příznivé, a tak jsme se dohodli, že svoz bioodpadu prodloužíme do konce listopadu. Věřím, že občané, kteří odpad třídí, tuto zprávu uvítají,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

V roce 2019 vytřídili Trutnované 572 tun bioodpadu. „Údaje za první tři měsíce v letošním roce ukazují, že lidé třídí čím dál více a že jim na životním prostředí záleží. Od dubna do června totiž vytřídili 302 tun bioodpadu,“ upřesňuje trutnovský starosta. Biologicky rozložitelný odpad se sváží jak z popelnic o objemu 240 litrů, které mají občané u svých domů, tak z hnědých kontejnerů o objemu 1100 litrů, které jsou rozmístěny po Trutnově. „Nachází se především na velkých sběrných hnízdech na sídlištích, kde je hustá bytová zástavba. Dosud jsme jich umístili 20,“ dodává Ivan Adamec. Bioodpad z popelnic a kontejnerů je následně svážen do kompostárny k dalšímu zpracování.

V Trutnově probíhá svoz bioodpadu jednou za dva týdny, a to každý lichý týden. Svozový den je shodný se svozovým dnem komunálního odpadu v dané lokalitě. Poplatek za svoz bioodpadu je již součástí poplatku za svoz komunálního odpadu a lidé neplatí nic navíc. Kdo by jej chtěl svážet každý týden, musí si připlatit. Do nádoby na bioodpad patří čerstvě posekaná tráva, listí, kůra, drobné větvičky z keřů, piliny, hobliny, zbytky plevele, spadané ovoce apod. „Občas nám lidé komplikují práci a do kontejnerů dávají nerozložitelný odpad, jako např. kameny, cihly, sklo, stavební materiál, popel nebo bioodpad v původních obalech, což tam nepatří,“ upozorňuje Jiří Ticháček, ředitel spol. Transport Trutnov, s. r. o., a dodává, že „jedna odpadová nádoba o objemu 240 litrů má nosnost 98 kg, v případě přetížení může dojít k jejímu nevratnému poškození. Prosíme tedy občany, aby tuto informaci vzali na vědomí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…