Trutnov: Už pátým rokem radnice pomáhá divokým kočkám

11.08.2023 19:26 | Tisková zpráva

Toulavé, bezprizorní kočky, které trpí nemocemi a nekontrolovatelně se množí – právě těm trutnovská radnice pomáhá díky kastračnímu programu. Za posledních 5 let bylo odchyceno a programem prošlo 233 zvířat. Odchytové lokality se mění dle potřeby.

Trutnov: Už pátým rokem radnice pomáhá divokým kočkám
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

„Momentálně provádíme odchyt toulavých koček v lokalitě Na Výsluní. Klece jsme sem umístili na základě podnětu místního obyvatele,“ říká Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov. Odchyt probíhá do předem připravených klecí, které umisťuje a pravidelně kontroluje Městská policie Trutnov ve spolupráci s Útulkem pro opuštěné a zatoulané psy Trutnov.

Kastrační program je v souladu se zákonem a jde o jednu z mála možností, jak radnice může zvířatům pomoci. Lokality, kde se odchytává se podle potřeby mění. „Kočky zde žijí, protože je lidé z dobré vůle krmí, ale zvířata se pak množí a přenáší mezi sebou choroby. Provedením kastrace u toulavých koček se předchází nechtěným koťatům, o která se mnohdy kočka není schopna sama postarat a ta pak umírají hladem, zimou nebo následkem nemocí,“ dodává Vendula Kasperová. Za posledních pět let, co radnice kastrační program provádí, bylo odchyceno 233 koček, kocourů a koťat.

Kočka chycená do klece je následně převezena k veterináři, který provede kastraci, odčervení a další úkony k ošetření divokého zvířete. Vše probíhá v narkóze a zvířata nijak netrpí, naopak je o ně profesionálně postaráno. Po kastraci se zvířata zotavují v útulku pod dohledem jeho pracovnic. Zdravé zvíře je pak vypuštěno zpět v místě odchytu. Pokud se jedná o koťata, u kterých je možná socializace, jsou nabídnuta k adopci.

V místě odchytu jsou lidé informováni formou letáků, aby věděli, jak postupovat, kdyby se jejich vlastní kočka nevrátila domů a byla omylem odchycena, případně jak se zachovat, když v kleci naleznou kočku. „Prosíme občany, aby chycené kočky z klece nepouštěli. Bohužel se toto již několikrát stalo a naše snaha pak je bez výsledku. Ať raději zavolají na naši linku 156 a my pro kočku ihned přijedeme,“ dodává Radek Svoboda, ředitel MP Trutnov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …