Trutnov opravuje následky srpnových povodní

11.10.2020 14:11

V pátek 14. srpna postihla Trutnov blesková povodeň. Největší škody napáchala v oblasti Dolců a na Bojišti. Její následky nyní trutnovská radnice opravuje. Náklady se vyšplhají do milionů, značnou část však pokryje pojištění.

Trutnov opravuje následky srpnových povodní
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Město Trutnov se naplno pustilo do oprav škod, které napáchala blesková povodeň v polovině srpna. Český hydrometeorologický ústav tehdy zaznamenal úhrn srážek 41,8 mm. Část škod má na svědomí také druhá povodeň, která Trutnovsko zasáhla v neděli 23. srpna. Opravují se cesty, hráze, přepady a odstraňují naplaveniny. Mezi nejvíce postižené oblasti patří Dolce, Dolníky a Bojiště. „Reagovali jsme ještě v den povodně. Zasaženým domácnostem jsme zapůjčili vysoušedla a zdarma přistavili velkokapacitní kontejnery, kam lidé ukládali naplavený odpad a odpad ze zatopených zahrad a domů. Technické služby Trutnov, s. r. o., provedly čištění komunikací, výpustních zařízení a hrází od naplavenin. Nyní opravujeme škody, které voda napáchala na městském majetku,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

V základu jde o opravy erozních rýh u několika místních komunikací, opravu propadu komunikace Svažitá, pod kterou je zatrubněný Kacířský potok, a opravu propadající se klenby u vyústění zatrubněného potoka do toku řeky Úpy. Dále se budou opravovat poškozená odvodnění u místních komunikací na Bojišti, v Bohuslavicích u Trutnova, ve Volanově, na Kacíři, Nových Dvorech a poškozené propustky a mostky na dalších místech. „V současné době dokončuje firma Kampa – Marynka, s. r. o., která měla jako jediná z vyzvaných volné kapacity, opravu poškozené hráze u vodní nádrže č. 1 v Dolcích za 372 tisíc korun. Poté opraví dva úseky poškozené komunikace v ulici Svojšova, kde se v zatáčce a u památníku utrhl svah mezi potokem a komunikací. To vyjde na 462 tisíc korun,“ dodává trutnovský starosta. Město bude v dalších opravách pokračovat i přes zimní měsíce. Současné odhady celkových nákladů dosahují částky 11,5 milionů korun, ovšem značná část bude uhrazena z pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…