Trutnov pomáhá lidem bez přístřeší

27.08.2023 7:29 | Tisková zpráva

Od roku 2021, kdy město Trutnov zahájilo provoz noclehárny po dobu zimních měsíců, využilo její služby 63 osob. Od 1. září bude noclehárna pomáhat celoročně a na konci roku ji čeká stěhování. Letošní novinkou bude také festival Na ulici.

Trutnov pomáhá lidem bez přístřeší
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Noclehárna

Celkem 63 osob a 1730 přespaných nocí. Během dvou let našla noclehárna své nezastupitelné místo mezi sociálními službami v Královéhradeckém kraji. Pro Trutnov ji provozuje příspěvková organizace města Most k životu Trutnov, která vede také azylový dům. Na základě dobrých zkušeností bude nově provoz noclehárny celoroční. „Lidem bez přístřeší tak po celý rok nabídneme možnost přenocování, osobní hygieny a sociálního poradenství. K dispozici máme 12 lůžek a otevřeno bude každý den od 19:00 do 7:00,“ popisuje Monika Hillebrandová, ředitelka organizace Most k životu Trutnov. Uživatelé či uživatelky služby musí být plnoletí, a kromě dodržování provozního řádu musí také dodržovat podmínku maximální hladiny alkoholu v krvi do 0,4 ‰. „Jsme moc rádi, že dochází k rozšíření provozu noclehárny na celý rok. Za minulou zimní sezónu, která trvala od listopadu 2022 do března letošního roku, jsme poskytli ubytování 38 lidem, z toho 10 ženám. Noclehárna byla v několika případech prvním místem, kde lidé našli pomoc, a stala se pro ně odrazovým můstkem. Přece jen pokud se člověk vyspí v teple a v bezpečí, má druhý den více energie řešit své problémy, než když je vyčerpaný nekončícím pobytem venku,“ doplňuje Monika Hillebrandová.

V současné době se noclehárna nachází v Horním Starém Městě. Trutnovská radnice ale připravuje nové prostory, kam se noclehárna přestěhuje, a to v ulici Roty Nazdar v bývalém skladu pod areálem Policie ČR. Nové zázemí nabídne 12 lůžek, hotové by mělo být do konce října a pak dojde ke stěhování.

Festival Na ulici

Most k životu Trutnov však nepomáhá pouze skrze noclehárnu a azylový dům. Na říjen připravuje také festival se sociální tematikou, aby veřejnost seznámil s aktuálními problémy a nabídl jejich řešení. Kvůli vysokým nákladům na život a zvýšení cen energií totiž může růst počet osob, které jsou ohrožené ztrátou bydlení. Jak postupovat, pokud se člověk ocitne náhle v platební neschopnosti a nezbývá mu na pokrytí nákladů na bydlení? Na koho se obrátit? U koho hledat praktické informace a kde psychickou podporu? Na tyto a další otázky naleznou zájemci odpovědi na akci s názvem festival Na ulici, který se bude konat ve středu 4. října 2023 v centru Trutnova.

Kromě interaktivních stánků s prezentací jednotlivých služeb se mohou návštěvníci těšit na odborné diskuse, moderované setkání s člověkem se zkušeností s životem na ulici nebo autorské čtení a diskusi s autorem knihy Příběhy (z) ulice.  „Cílem akce je rozšíření povědomí o tomto typu služeb. Chceme bořit mýty o lidech bez domova a přiblížit lidem těžkosti života na ulici,“ vysvětluje ředitelka organizace Most k životu Trutnov. Festival bude probíhat na Svatojanském náměstí poblíž pěší zóny v čase od 10:00 do 17:00.

„Pokud se člověk ocitne na ulici a má dostatečně silnou motivaci ke změně, je většinou potřeba, aby se do pomoci zapojilo více služeb a institucí. Proto je dobré, aby o sobě organizace navzájem věděly a fungovala vhodná návaznost. Město Trutnov nabízí prostřednictvím komunitního plánování sociálních služeb platformu, kde se organizace pravidelně setkávají a formulují aktuální potřeby jednotlivých cílových skupin. I díky této společné práci se podařilo prosadit zavedení celoroční noclehárny a mnoho dalšího,“ říká koordinátorka komunitního plánování sociálních služeb města Trutnova, Aneta Doudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…