Trutnov se i letos zapojí do Dnů evropského dědictví

02.09.2017 11:39

Druhý zářijový víkend bude v Trutnově i v letošním roce patřit Dnům evropského dědictví. Veřejnost tak bude moci navštívit místa, která během roku nejsou běžně přístupná. V rámci programu bude navíc v městském parku slavnostně znovu odhalen pomník Tanec smrti, který je věnován obětem 1. světové války.

Trutnov se i letos zapojí do Dnů evropského dědictví
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

V sobotu a v neděli 9.-10. září 2017 se Trutnov opět připojí k mezinárodní akci Dny evropského dědictví. Letošním národním tématem jsou Památky a příroda. Program bude zahájen v sobotu 9. září 2017 v 10:00 na Krakonošově náměstí projevem starosty a slavnostním natřením pamětní desky r. 1866 za přítomnosti členů Klubu vojenské historie Trutnov. „V září tradičně natíráme desku bílou barvou, která symbolizuje radost a veselí. Před 151 lety se totiž vrátili trutnovští občané z vězení, kam byli po bitvě odvedeni,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Následovat bude koncert kapely Nadoraz.

Ve Staré radnici budou již tradičně po oba dny k nahlédnutí kroniky města Trutnova, a to za přítomnosti trutnovské kronikářky Aleny Křivské. V Haasově paláci, dnešním sídle ZUŠ, si žáci a učitelé kromě výstavy prací připravili na sobotu v 10:30 a ve 14:00 hudební vystoupení. Dále budou se zajímavými programy otevřeny Kostel Narození Panny Marie, Muzeum Podkrkonoší v Trutnově, Galerie města Trutnova, Janská kaple, dělostřelecká tvrz Stachelberg a památník generála Gablenze, kde v sobotu od 15:00 do 18:00 bude probíhat akce Rozloučení s létem. V městském parku bude možné zavítat do podzemní chodby nebo se zúčastnit komentované prohlídky parku se studenty České lesnické akademie Trutnov. „V rámci letošního ročníku DED odhalíme v městském parku repliku pomníku Tanec smrti od Emila Schwantnera, kterou vytvořila sochařka Paulina Skavova. Slavnostní akt, na který přijedou i zástupci našich partnerských měst z Německa, je naplánován na sobotu 9. září od 14:00,“ dodává trutnovský starosta.

Kromě zpřístupněných památek se lidé mohou těšit na program v železničním depu a jízdu parním vlakem. Státní okresní archiv Trutnov připravil výstavu o trutnovském kronikáři s názvem Svědectví Oskara Nimsche, kterou je možné zhlédnout v neděli 10. září od 14:00 do 17:00. Interaktivní výstava je pro návštěvníky připravena také v Tkalcovském muzeu ve Voletinách. „Po celý víkend bude otevřeno Turistické informační centrum, kde se zájemci dozví další informace o Dnech evropského dědictví a získají plánek města s vyznačenými památkami,“ dodává Ivan Adamec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…