Trutnov si se zdražením energií poradí

20.09.2022 19:44 | Tisková zpráva

Nejen české domácnosti, ale také samosprávy řeší zvyšování cen energií. Výjimkou není ani město Trutnov. Po pondělním oznámení vlády o zastropování cen však už ví, že zvýšení nákladů na energie nijak neohrozí chod města či plánované investice.

Trutnov si se zdražením energií poradí
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Městu Trutnov s příchodem nového roku končí fixace ceny elektrické energie, a proto zkoušelo už dvakrát vysoutěžit nového dodavatele. S ohledem na vývoj trhu se však nikdo nepřihlásil. „Nyní víme, že pokud ani nadále nebudeme ve výběru dodavatele úspěšní, ujme se nás národní distributor, což je pro nás zásadní informace,“ říká Michal Rosa, starosta města Trutnova.

V roce 2021 vyšly energie město Trutnov včetně jeho příspěvkových organizací a městských firem na necelých 12,7 milionu Kč za nízké napětí a 6 milionů Kč za vysoké napětí. V letošním roce očekává náklady ve výši 15 milionů Kč za nízké napětí a 6 milionů Kč za vysoké napětí. „Zastropení cen elektřiny na 6 Kč za kWh pro město znamená navýšení nákladů dohromady o řádově 30 milionů Kč. Očekávané náklady v příštím roce tedy odhadujeme na 51 milionů Kč. I když bychom rádi tyto prostředky využili jiným způsobem, je dobře, že toto rozhodnutí bylo učiněno, protože jakákoli jistota je lepší než nejistota,“ hodnotí trutnovský starosta. „Protože jsme s navýšením výdajů na energie v roce 2023 počítali, vytvořili jsme letos rezervu, která navýšení bezpečně pokryje. V příštím roce tak nebude nutné omezit plánované investice. Pro občany je však podstatnější, že radnice může udržet ceny významných služeb poskytovaných městem na současné úrovni,“ dodává Michal Rosa.

Do dalších let radnice plánuje projekty na zvýšení energetické soběstačnosti a snížení nákladů. Připravuje zateplení dalších městských budov, a to ZŠ R. Frimla, ZŠ ve Voletinách a Stacionáře mezi mosty Trutnov, a na střeše městského úřadu vznikne fotovoltaická elektrárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…