Turnov: Diskuze o využití pozemku za Vesnou

02.12.2018 17:58

Zastánci a odpůrci záměru výstavby parkoviště za Vesnou se sešli tuto středu v sále SUPŠ ve Skálově ulici, kde proběhla veřejná diskuze. Tu zorganizoval Parlament mládeže města Turnova.

Turnov: Diskuze o využití pozemku za Vesnou
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Členové parlamentu měli připravené otázky, které směřovali ke starostovi města Tomáši Hockemu a Romanu Rákosníkovi ze Spolku za zdravou Dívčajdu. V závěru se zapojila veřejnost.

Zatímco starosta města Tomáš Hocke tlumočil a vysvětloval postoj turnovských zastupitelů, kteří záměr vybudovat na pozemku parkoviště schválili, Roman Rákosník nekompromisně hájil zeleň a vybudování zahrady pro školu.

Starosta města na jednání zmínil řadu argumentů, proč právě vybudovat parkoviště. Město Turnov volá neustále po nových parkovacích místech. Ačkoliv za poslední 4 roky přibylo téměř 250 nových, stále to nestačí a všichni si stěžují, že není kde zaparkovat. „Město je velká společnost a je třeba uvažovat v souvislostech. Parkoviště jsme oproti původním plánům zmenšili, škola nepřijde ani o metr stávající zahrady. Parkoviště by zde navíc mohlo být jen do té doby, než by vyrostl v Turnově parkovací dům. Ten ale za 4 roky nepostavíme,“ vysvětlil Tomáš Hocke.

Jak dodal, v případě parkoviště za Vesnou nemá jít jen o asfaltovou plochu. Návrh počítá s dlážděním ze žuly, doplněním o křoviny, stromy, bambusy.

Pozemek by měl připadnout škole

Podle Romana Rákosníka je logické, že by měl pozemek připadnout škole. „Je třeba být vizionářem. Školu rušit do budoucna nechceme a jinou šanci, jak se dostat k pozemku, nemá. Dáme ji ten, co by nikdy nezískala. Pro rozvoj školy je třeba zachovat zeleň,“ sdělil Rákosník a apeloval také na smýšlení lidí, aby začali chodit více pěšky.

Rodiče žáků základní školy chtěli na základě ankety zachovat zelenou plochu, ale přitom právě oni vozí děti až před vchod budovy. Auta tak stojí před školou ve dvou řadách a není kudy projet.

Bez znalostí kontextu a finanční náročnosti pak padaly v rámci diskuze s veřejností tipy, jak by Turnov mohl postavit podzemní parkoviště či zřídit americké školní autobusy.

Fakta:

Město Turnov koupilo plochu za Vesnou za 4,5 milionu Kč. V současné době je zpracován projekt k územnímu řízení a bylo vydáno územní rozhodnutí. Územní rozhodnutí bylo po necelém roce napadeno vzdálenějšími sousedy. Odvolání proti územnímu rozhodnutí prošetřuje turnovský stavební úřad a postoupí ho na vyšší pozici - na Krajský úřad Libereckého kraje. Po vypořádání odvolání bude město žádat o stavební povolení.

Z politického hlediska budou o záměru vedeny diskuze a o využití plochy budou opět jednat turnovští zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…