Turnov: Geopark Český ráj obhájil značku UNESCO

19.03.2022 18:05 | Tisková zpráva

Komise Globálních geoparků UNESCO jednomyslně rozhodla udělit Geoparku Český ráj tzv. „zelenou kartu“ a geopark se tak může po další 4 roky prezentovat titulem: Globální geopark UNESCO.

Turnov: Geopark Český ráj obhájil značku UNESCO
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Kontrola plnění kritérií pro členství v této síti proběhla v říjnu 2021, kdy Český ráj navštívila a hodnotila komise vyslaná sekretariátem Globálních geoparků UNESCO. Revalidace značky probíhá každé 4 roky a komise uděluje zelenou, žlutou a červenou kartu. Při udělení žluté karty má geopark dva roky na nápravu nedostatků v plnění podmínek pro členství v síti Globálních geoparků UNESCO a červená karta znamená nevratný krok, kterým je vyloučení ze sítě.

Geopark UNESCO Český ráj je jediným z devíti geoparků v České republice, který pro své výjimečné geologické, přírodní, historické a kulturní hodnoty byl v roce 2015 zařazen do tohoto prestižního seznamu. V současnosti se ve 44 zemích světa nachází celkem 169 geoparků UNESCO.

Geopark obdržel od komise Globálních geoparků UNESCO několik doporučení pro zlepšení činnosti, mimo jiné posílit zapojení do aktivit Globální sítě geoparků a Evropské sítě geoparků podporujících mezinárodní hodnotu území prostřednictvím partnerství s Globálními geoparky pod záštitou Globálních geoparků UNESCO. Pro geopark je přínosné, když se zařadí do celosvětového kontextu a inspiruje návštěvníky k prozkoumání globálních geoparků UNESCO v jiných oblastech.

Další doporučení se týká vypracování strategie partnerství, která obsahuje metodiku a kritéria pro to, jak se stát partnerem Geoparku UNESCO Český ráj. To platí především pro ubytování, stravování, poskytovatele dopravy, poskytovatele služeb a výrobce lokálních produktů, ale není omezeno jen na výše uvedené. Komise doporučila zajistit, aby tým geoparku a rozpočet měly odpovídající zdroje a aby bylo zajištěno udržitelné řízení území, což je v současné době pro neziskovou organizaci nelehký úkol.

Geopark UNESCO Český ráj o rozloze 833 km2 spravuje nezisková společnost Geopark Český ráj o. p. s., která získává finanční prostředky na činnost z dotací od tří krajů na jejichž území se rozkládá: Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského a od měst Turnov, Nová Paka a Jičín.

Blanka Nedvědická
ředitelka Geoparku Český ráj, o. p. s.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Orlicí: Revitalizace parku u Roškotova divadla

10:28 Ústí nad Orlicí: Revitalizace parku u Roškotova divadla

Nový koncept parku, jehož autorem je architekt Vladimír Šolc, předpokládá jeho úzké sepětí s Roškoto…