Turnov: Koňský trh by se v budoucnu mohl probudit novým životem

12.04.2022 8:38 | Tisková zpráva

V pondělí 4. dubna proběhla prezentace urbanistických studií budoucí podoby Koňského trhu pro hodnotící komisi, zastupitele města a členy odborných komisí rady města.

Turnov: Koňský trh by se v budoucnu mohl probudit novým životem
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Kino Sféra ožilo stavebním ruchem. Jedná se ovšem o ruch budoucí, který by mohl směřovat na Koňský trh. Město Turnov v roce 2020 odkoupilo od soukromého vlastníka pozemky pily Plátek právě v lokalitě Koňského trhu. Provedlo tak významný krok k postupné obnově značně zanedbaného území, které skýtá velký městotvorný potenciál.

V roce 2021 pak byla zadána urbanistická studie území vymezeného ulicemi Sobotecká, Palackého a Koňský trh. Zahrnuje tak místní brownfield i jeho okrajovou zástavbu. Předmětem je návrh revitalizace místa, prověření prostorových možností, funkční náplně a kapacity řešeného území. Finální varianta studie by měla sloužit jako podklad pro zpracování územní studie a následně dalších podrobnějších dokumentací pro výstavbu.

Záměrem zastupitelů města je v lokalitě Koňského trhu vytvořit druhé centrum města s příjemným bydlením, službami, občanskou vybaveností v parteru, vše doplněné kvalitním veřejným prostorem a zelení, urbanisticky napojeným na stávající historickou část města i fenomén nábřeží řeky Jizery. V rámci návrhu je nutné respektovat aktivní i pasivní zátopovou oblast.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Celkem bylo ke spolupráci poptáno deset ateliérů. Do samotné uzavřené soutěže se však přihlásili pouze tři. Hodnotící komise, která v pondělí 4. dubna 2022 zhlédla prezentace zpracovaných urbanistických studií, zatím nedošla k finálnímu závěru.

Své návrhy prezentovaly architektonické ateliéry: Ateliér DVĚ, City Upgrade, s.r.o., ŠÉPKA ARCHITEKTI. Výběr výsledné varianty zůstává předmětem dalšího jednání této komise a také odborných komisí Rady města Turnov.

Různé varianty, jak by Koňský trh v budoucnu mohl vypadat, odhalíte na přiložených studiích ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…