Turnov: Památka prusko-rakouské války na Hruštici prošla obnovou

25.12.2022 8:38 | Tisková zpráva

Na Hruštici byly restaurovány tři pískovcové pomníky, připomínající prusko-rakouský válečný konflikt v roce 1866.

Turnov: Památka prusko-rakouské války na Hruštici prošla obnovou
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Město Turnov se v letošním roce rozhodlo uskutečnit obnovu vojenského hřbitova na Hruštici, konkrétně restaurování tří pískovcových pomníků včetně kovaného plůtku s brankou, připomínajícího prusko-rakouský válečný konflikt, který vyvrcholil řadou několika bitev v severovýchodních a východních Čechách na přelomu června a července 1866.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí

Realizace akce byla provedena za finanční spoluúčasti Ministerstva obrany v programu Zachování a obnova historických hodnot I. ve výši 96 800 korun, celková investice byla 147 020 korun. Hlavním cílem bylo navrátit památníkům důstojný charakter hodný pietního místa a v neposlední řadě ochránit a uchovat jejich kulturní a historické hodnoty.

Obnova kulturní památky byla provedena místními restaurátory Petrem Verichem a Vojtěchem a Martinem Ouřadovými. Za jejich kvalitní práci jim patří poděkování. Došlo na důkladné očištění, opravu a revizi stávajících tmelů a spárování, poškozená místa na pomnících byla doplněna umělým kamenem, veškeré nápisy byly opraveny lazurní šedo-černou matnou barvou.

Na závěr proběhlo důkladné biocidní a hydrofobní ošetření. Ploty byly očištěny a opatřeny základním nátěrem oxidem olovnato-olovičitým ve fermeži a dvěma nátěry černé matné vrchní syntetické barvy. Poslední podobné úpravy proběhly v roce 2006.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …