Turnov: Pocta spisovateli Eduardu Petiškovi

30.04.2019 8:33

Pamětní deska jako pocta českému spisovateli Eduardu Petiškovi byla odhalena v sobotu 27. dubna 2019 na hradě Valdštejně.

Turnov: Pocta spisovateli Eduardu Petiškovi
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Významný a do mnoha jazyků překládaný autor na tomto hradě v padesátých letech minulého století často pobýval s rodinou a měl tento kraj velmi rád. Stejně tak jeho syn Martin, který zde ctí rodové kořeny po meči i po přeslici, protože jeho pradědečkové působili jako správci na panstvích Rohanů, zámcích Hrubá Skála a Sychrov. Na Valdštejně tvořil a psal tak zvaně „do šuplíku“ v období kdy sám nemohl publikovat.  Nejpřekládanější český spisovatel má již pamětní desky na několika místech v naší republice, ale také v zahraničí.  Ve Vídni a na italském Capri.

V roce 2014 vydala Knihovna Eduarda Petišky nádherný sborník vzpomínek k jeho 90. narozeninám. Přáli jsme si ukončit tehdy Rok Eduarda Petišky, který také probíhal v turnovské knihovně, společně s jeho synem Martinem Petiškou, odhalit pamětní desku právě na místě vzácných vzpomínek na dětství, nejen otce Eduarda, který zde pobýval jako malý chlapec u svých prarodičů, ale také malého Martínka. Vše bylo připraveno, datum stanoveno, ale bohužel přišel zákaz památkářů, že má být použit jiný materiál než pískovec. Tak se to někdy stává, krásné věci bývají nesnadné. Konečně po pěti letech byl daný slib splněn a to opět v Roce Eduarda Petišky k jeho 95. narozeninám. Bohužel, čas nelze zastavit, a proto již nemohla být přítomna hraběnka Daisy Waldsteinová- Wartenbergová, která si přála pamětní desku odhalit. Nechala tu ale svůj vzkaz a slova pocty. „Jsou autoři, kteří svým dílem pomáhali žít v českém duchovním domově i těm, kteří dlouhá léta žít v starém domově nemohli. Spisovatel Eduard Petiška patřil mezi ně.“

Tento český spisovatel nebude zapomenut, protože dokázal oslovit čtenáře od těch nejmenších až po dospělé. Dokázal, že jeho dílo stále živé a překládané do mnoha jazyků světa. Mladým nadějným literátům a čtenářům bude udělována Cena Eduarda Petišky a každý rok může ožít hrad Valdštejn Dnem čtenářů na hradě. Jsem ráda, že jsem mohla být u toho a děkuji všem, kteří pomohli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…