Turnov: Tůňky v parku u letního kina už mají finální podobu

07.09.2022 21:49 | Tisková zpráva

Vodní prvky do parku vnáší další okrasný prvek, a zároveň pomáhají zadržovat vodu v krajině. Po realizaci výstavby však žádají dostatek času na to, aby dosáhly kýžené podoby. V současné době už jsou kompletně osazeny, celý vodní systém začíná fungovat.

Turnov: Tůňky v parku u letního kina už mají finální podobu
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Užitková voda byla do parku u letního kina přivedena během rekordně krátké doby jednoho měsíce v červnu 2020. Akce stála téměř 1,3 mil. Kč. Město využilo dotaci z Libereckého kraje ve výši 900 tisíc Kč z programu Podpora retence vody v krajině v rámci podpory Životního prostředí a zemědělství. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Vše začíná u nevyužívaného vodojemu u nemocnice a potrubí, na které se narazilo při kopání základů pro Alzheimer centrum. Právě od Alzheimer centra až do parku je veden protlak dlouhý 524 metrů. Potrubí vede někde v hloubce přes 6 metrů a točí se pod ulicemi 5. května, Švermova, Komenského, Husova a vyúsťuje v parku pod Žlutou ponorkou. Projít spletí všech možných potrubí a sítí byl heroický výkon. Samotný potok přes park je pak dlouhý 169 metrů.

Tůňky v parku u letního kina byly realizovány v první polovině letošního roku, a to s plánovanými náklady 1,394 mil. Kč. Dotace Libereckého kraje na realizaci byla přislíbena v částce 720 tis. Kč. Vzhledem k nižším konečným nákladům necelých 1,2 mil. Kč nakonec výše dotace dosáhla téměř 600 tis. Kč.

Vznikl systém dvou menších tůněk a jezírka s břehy částečně zpevněnými přírodním kamenem. Okolí vodních ploch bylo osazeno vodními rostlinami a zatravněno. Celý systém je dalším okrasným prvkem parku u letního kina, a zároveň posiluje biodiverzitu a zadržuje vodu v krajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…