Turnov: Valdštejnské noční prohlídky mají velký úspěch

09.08.2018 20:38

I letos hrad Valdštejn zařadil do svého bohatého letního programu oblíbené noční prohlídky. A udělal dobře, jelikož zájem veřejnosti je vysoký.

Turnov: Valdštejnské noční prohlídky mají velký úspěch
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Nebyla by to úplná „valdštejnská letní sezóna“, kdyby se do programu nezařadily stále více oblíbené noční prohlídky hradu. Ty slaví již druhým rokem nebývalý úspěch a oblibu u návštěvníků, kteří se na tuto akci dokonce opakovaně vrací. Není divu, neboť atmosféra osvětleného hradu v teplé letní noci, doplněna navíc o zajímavý program, zaručuje nevšední zážitek. Valdštejn připravil pro návštěvníky kostýmové prohlídky, při nichž se přítomní dozvědí zajímavosti z historie hradu z úst osobností, které kdysi obývaly hrad.  A to polského šlechtice a diplomata Vojtka z Orle, kterému dělá společnost Hynek z Minstenberka, coby právoplatný syn krále Jiřího z Poděbrad. Obě tyto osobnosti jsou výrazně spojeny s dlouhou valdštejnskou historií, sahající až do druhé poloviny třináctého století.

Ve středu 1. srpna se k obvyklým dvěma prohlídkovým skupinám přidala i třetí, kterou vedl loupeživý rytíř Šof z Helfenburka. V tento den tak Valdštejn zažil největší noční prohlídku o bezmála 120 návštěvnících. Již tak zajímavý program doplňuje dobová hudba v podání hudebních hostů. Od počátku prázdnin  se  zúčastnilo těchto prohlídek více než tři sta lidí.

Úspěšná je i další prázdninová akce „Magický Turnov“, která je více v komorním duchu. Umožňuje zájemcům ve večerních hodinách poznat město Turnov, jako Město drahého kamene,  v Zákaznickém centrum  Granát se seznámí se zpracováním českého granátu a  i turnovské synagoze s magickými symboly židovství a jeho mystikou.

Ti, kteří nestihli výše uvedené akce, nemusí zoufat. Nejbližší noční prohlídka Valdštejna se uskuteční ve středu 15. srpna od 20 hod. (nutná předchozí rezervace) a prohlídka „magického Turnova“ proběhne ve středu 22. srpna a sraz je ve 20 hod. na náměstí Českého ráje před informačním centrem. Všichni jste srdečně zváni!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…